ALKMAAR - Twee liften, een veiliger en ruimere reizigerstunnel, nieuw meubilair en van buiten een lichte moderne uitstraling. Station Alkmaar Noord kan er de komende jaren weer tegenaan. ProRail heeft het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met Aannemersbedrijf K. Dekker en de gemeente Alkmaar gezorgd voor een complete metaformose.


Het oude station dateerde van 1980 en sindsdien is er nauwelijks wat veranderd. Na de sloop afgelopen september en maanden hard werken is het station inmiddels toegankelijker, comfortabeler en voldoet het aan de wensen van reizigers en bezoekers.

Dinsdag werd het vernieuwde station Alkmaar-Noord officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde door middel van het luiden van de kaasbel, hetgeen normaal vrijdags op de kaasmarkt gebeurt, door burgemeester Anja Schouten van Alkmaar en directeur Ans Rietstra van Prorail

Het nieuwe stationsgebouw is, evenals station Alkmaar Centraal , ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS. De nieuwe liften en het dak van het station vallen meteen op. Het dak bestaat uit vier delen die de perrons overkappen. Op het dak liggen zonnepanelen die ruim 90 procent opwekken van het jaarlijkse verbruik. Overigens is niet alles nieuw op het station want veel van het oude (sloop) materiaal wordt herbruikt in ondermeer de abri's, bankjes en perrons.