OTERLEEK - De kruising van de Huygendijk (N508) met de Dorpsstraat in Oterleek is van 29 april tot en met 2 mei (van 7.00 tot 17.00 uur) afgesloten voor verkeer. De provincie asfalteert de kruising zodat de weg weer aansluit op de vernieuwde brug.


De vernieuwde hefbrug Oterleek is op vrijdag 3 mei 8.00 uur weer open voor het autoverkeer, (brom)fietsers en voetgangers. Vanaf vrijdag 3 mei 9.00 uur is de vaarweg voor de scheepvaart toegankelijk.

De brug gaat drie dagen later open dan oorspronkelijk gepland. De landhoofden (de pijlers waar het brugdek op ligt) waren in slechtere staat dan vooraf zichtbaar was. Pas na het uithijsen van het brugdek bleek dat extra betonreparaties aan de landhoofden nodig waren. Die werkzaamheden zijn zoveel mogelijk binnen de oorspronkelijke planning uitgevoerd. Nu de werkzaamheden aan de hefbrug Oterleek bijna afgerond zijn, kunnen ook de bouwketen uit het water.

Werkzaamheden Huygendijk (N508) en Nollenweg (N508) tegelijkertijd

De provincie voert tegelijkertijd asfaltreparaties uit aan de Nollenweg (N508) in Heerhugowaard. Dat gebeurt van maandag 29 april tot zaterdag 4 mei in de avond en nacht (van 19.00 tot 5.00 uur). Als de provincie zowel de kruising Huygendijk/Dorpsstraat als de Nollenweg afsluit is er geen korte omleidingsroute voor het verkeer. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken zorgt de provincie daarom dat de kruising met de Huygendijk/Dorpsstraat in de avond en nacht wel open is.

Omleiding

Het gemotoriseerd verkeer volgt de omleidingsroute via de Jan Glijnisweg, Rustenburgerweg naar de Noordervaart (N243) in Stompetoren. Het doorgaand verkeer wordt vanaf de Oosttangent in Heerhugowaard al omgeleid naar de Rustenburgerweg. Vanaf de Dorpsstraat blijft het voor voetgangers en fietsers mogelijk rechtsaf de Huygendijk (N508) op te rijden. Ook de tijdelijke voetgangersbrug blijft bereikbaar.

Weghalen tijdelijke voetgangersbrug

Tijdens de werkzaamheden aan de hefbrug in Oterleek is een tijdelijke voetgangersbrug aangelegd. Het verwijderen en afvoeren van deze brug is het makkelijkst als de Huygendijk toch al is afgesloten. Dat zou alleen wel betekenen dat voetgangers en fietsers geen gebruik kunnen maken van de tijdelijke brug, maar ook nog niet van de hefbrug Oterleek. Zij kunnen dan pas zo’n 3 km verderop de Ringvaart van de Heerhugowaard oversteken. De provincie en aannemer vinden dit onwenselijk. Daarom hebben zij ervoor gekozen om de tijdelijke voetgangersbrug te laten liggen en pas weg te halen als de hefbrug weer beschikbaar is. Vrijdag 3 mei vanaf 8.00 uur koppelt de aannemer de tijdelijke voetgangersbrug los zodat vanaf 9.00 uur de scheepvaart kan passeren. Daarna wordt de tijdelijke brug uit het water verwijderd. Een rijstrook van de Huygendijk (N508) is dan afgezet om dit veilig te laten verlopen.

Tot eind mei afronding werkzaamheden

Het einde aan de werkzaamheden is in zicht. De houten damwand van de oever in de Ringvaart van de Heerhugowaard (ter hoogte van de parkeerhaven aan de Huygendijk) is vervangen door een damwand van beton. Het brugdek is volledig vervangen door een nieuw dek van staal. Het bewegingsmechanisme van de brug is vernieuwd, het beton hersteld en de leuningen op de brug zijn verhoogd. Ook kan de brug vanaf 3 mei bediend worden vanaf de bediencentrale in Heerhugowaard. Hiervoor zijn camera’s en slagbomen geplaatst. De hefbrug Oterleek is vanaf 3 mei weer te gebruiken. De verkeershinder voor de omgeving is dan ook voorbij. Toch zijn er tot eind mei nog wat werkzaamheden rond de brug zoals het netjes maken van de bermen en weghalen van het bouwbord.

Meer informatie

Met vragen of klachten kunnen omwonende en geïnteresseerden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Kijk op www.noord-holland.nl/oterleek of volg de regionale Facebookpagina (@AlkmaarNH).