Noord-Holland - Tijdens een onopvallende videosurveillance heeft de politie afgelopen vrijdagmiddag en –avond vijf verkeersovertreders staande gehouden op diverse wegen in Noord-Holland.

Tijdens een onopvallende videosurveillance heeft de politie afgelopen vrijdagmiddag en –avond op diverse wegen in Noord-Holland vijf verkeersovertreders staande gehouden. Een 41-jarige automobilist uit Noordwijk die vrijdagavond meerdere overtredingen beging, is door de agenten aangemeld voor een EMG-cursus bij het CBR. De man reed 45 km per uur te hard over de A9 in Heemskerk, negeerde het rode licht en haalde rechts in. Dezelfde avond werd op de A7 in Kornwederzand een 37-jarige automobilist uit Landsmeer staande gehouden nadat de agenten hem met een gemiddelde snelheid van 170 per uur over de Afsluitdijk hadden zien rijden. In de middag werd een 17-jarige bromfietser uit Obdam staande gehouden. De jongen moest direct zijn rijbewijs inleveren omdat hij met hoge snelheid door Spierdijk reed. De bestuurder had 36 km teveel op zijn teller staan.
Tot slot werden vrijdagmiddag op de Dorpsstraat in Assendelft twee bromfietsers staande gehouden omdat zij geen helm droegen. De twee bestuurders kregen beide een boete van 90 euro.
EMG cursus
Het doel van de EMG cursus (Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer) is om te voorkomen dat bestuurders opnieuw risicovol rijgedrag vertonen in het verkeer. De maatregel is bedoeld voor bestuurders die zich tijdens één rit meerdere malen schuldig maken aan gevaarlijk rijgedrag. Behalve bij verkeersgevaarlijk gedrag binnen de bebouwde kom; dan is één overtreding voldoende om een EMG opgelegd te krijgen. Voorbeelden van gevaarlijk en asociaal rijgedrag zijn bumperkleven, negeren van rood licht, afsnijden, onnodig remmen, op de vluchtstrook rijden en natuurlijk (forse) snelheidsoverschrijdingen. Deelname aan deze cursus is verplicht: bij weigering of niet betalen verklaart het CBR het rijbewijs ongeldig.