NOORD HOLLAND - Acteur Nasrdin Dchar riep in de 5 mei-lezing van 2017, op het provinciehuis van Noord-Holland, op tot het delen van verhalen.

Nasrdin Dchar maakt zich zorgen om de wereld en het Nederland van vandaag. De acteur heeft die bezorgdheid weten om te zetten in iets dat niet verlamt maar dat bevrijdt: “Verhalen vertellen, waar men nooit eerder bij stil heeft gestaan. Persoonlijke verhalen waarin Nederland hopelijk haar eigen heden en verleden herkent en gebruikt om het heden te kantelen”, zo zei hij.

Onder zijn gehoor bevonden zich onder meer minister-president Mark Rutte en commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes.

5 mei-viering

De provincie Noord-Holland is dit jaar gastheer van de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei. Daarom was de jaarlijkse 5 mei-lezing op het provinciehuis in Haarlem. De lezing werd gehouden door de in 1978 in Steenbergen geboren acteur Nasrdin Dchar. Hij won in 2011 ‘een fokking Gouden Kalf’ voor zijn rol in de film Rabat. Als medeoprichter van de beweging IEDER1 wil hij mensen en organisaties een platform bieden om een positief geluid te laten horen over diversiteit in Nederland.

In zijn lezing memoreerde hij de herinneringen van zijn ouders aan hun komst naar Nederland: van zijn vader als gastarbeider in 1968 en van zijn moeder bij de gezinshereniging in 1973. Hij vertelt hoe hij hun ervaringen verwerkte tot de twee solovoorstellingen DAD en Oumi. Verhalen van de eerste generatie migranten, die opgroeide in Marokko en volwassen moest worden in Nederland.
Nasrdin Dchar: “In de jaren zestig zei Nederland tegen mijn vader: welkom. Het Nederland van nu zegt: oprotten.” Hij sprak ook over de rolverandering die hij zelf ervaarde: van gast en migrantenkind naar een generatie die haar plek in deze samenleving verovert, met een eigen idee van vrijheid. Met geloof in elkaar en vertrouwen op de ander: “Voor mij zijn wij de generatie die dat doet en moet doen.”

Op het 5 mei-programma op het provinciehuis stond ook de kinderlezing, dit jaar door de 12-jarige Neal de Hoop uit Alkmaar. Hij las uit de brief die hij aan zichzelf had gericht, maar dan een Neal van inmiddels 60 jaar oud. Die drukte hij op het hart om al die jaren vooral zichzelf te blijven en gevoelens van angst uit de weg te gaan.

Het door Art Rooijakkers vlot gepresenteerde programma was vanaf 12.00 uur rechtstreeks te volgen op tv-zender NPO1. Na afloop maakte minister-president Mark Rutte de oversteek van het provinciehuis naar het podium van Bevrijdingspop om er het Bevrijdingsvuur te ontsteken. Dat was het startsein voor de 37-ste editie van Bevrijdingspop Haarlem, met singer-songwriter Douwe Bob als openingsact, en voor de 13 andere bevrijdingsfestivals in het land.

Onder het gehoor op het provinciehuis bevonden zich, naast minister-president Mark Rutte, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer Ankie Broekers-Knol en Khadija Arib, staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn en vicepresident van de Raad van State Piet-Hein Donner. Evenals de commissarissen van de Koning in de provincies Friesland en Zuid-Holland, Arno Brok en Jaap Smit en Haarlems burgemeester Jos Wienen. Ook aanwezig was Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Verhalen doorgeven

De gasten werden voorafgaand aan de lezingen verwelkomd door de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, Johan Remkes, die eraan herinnerde dat verhalen centraal staan als we op 4 en 5 mei de oorlog herdenken en de vrijheid vieren.
Johan Remkes: “De generatie die de Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft meegemaakt valt weg. De oorlog raakt steeds verder van ons verwijderd. Het is aan de jeugd om verhalen over oorlog, vrijheid en onvrijheid door te geven.”

De provincie Noord-Holland heeft in de aanloop naar 4 en 5 mei de inwoners van Noord-Holland, en   daarbij nadrukkelijk ook de jeugd, uitgenodigd om met zulke verhalen te komen. De aanwezigen kregen daar het nodige van te zien en te horen in de tuin van het provinciehuis, die voor de gelegenheid is veranderd in een verhalentuin. Het gezelschap sprak daar met onder meer Dirk van Reenen (81) uit Hilversum, die als 9-jarige honger-evacué in Ruinen (Drenthe) de hongerwinter overleefde en nu verhalen van lotgenoten verzamelt.

In de verhalenboom kan iedereen een verhaal over vrijheid hangen. Dat gebeurde deze week op grote schaal in enkele Noord-Hollandse gemeenten. Johan Remkes, Gerdi Verbeet, Bevrijdingspop Haarlem-voorzitter Ella Blommaert-Zander en premier Mark Rutte lazen enkele van de verhalen en hingen hun eigen, persoonlijke verhaal van vrijheid in de boom. Sipke Jan Bousema, die een deel van de verhalen in de provincie ophaalde, las er enkele voor die indruk op hem hadden gemaakt. Het gezelschap met de minister-president sprak ook nog met een groepje vloggers en luisterde naar een pakkend lied over vrijheid, gezongen door jongeren in de leeftijd van 12-22 jaar.

Verhalentuin ook toegankelijk voor publiek

Voor belangstellenden is de verhalentuin bij het provinciehuis gratis toegankelijk in de week van maandag 8 mei tot en met vrijdag 12 mei, van 11.00 uur tot 14.00 uur en op donderdagavond ook van 17.00 uur tot 19.30 uur.

Naast de verhalen is ook de kunstzinnige verbeelding van vrijheid door Noord-Hollandse jongeren te zien. In de aanloop naar 4 en 5 mei organiseerde de provincie Noord-Holland enkele VrijPlaatsen: workshops waar jongeren verkenden wat vrijheid voor hen betekent en hoe je dat uitdrukt in kunst. De resultaten zijn te zien op Bevrijdingspop. Het is ook te zien op de expositie ‘Remember to remember’ op het provinciehuis Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 in Haarlem, met werk van Julia Winters, Hans de Wit en Arthur Kempenaar, dat de impact van oorlog, chaos en onderdrukking maar ook de kracht van hoop en vrijheid toont. Deze expositie is nog tot en met 19 mei te zien, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur, en is eveneens gratis toegankelijk.