LELYSTAD - Met twee zelfgebouwde elektrische karts deden studenten van de opleiding Monteur mobiele werktuigen (MMW) donderdag 14 maart mee aan de GreenKarting racing testdag in Lelystad. GreenKarting is een onderwijsprogramma dat studenten laat kennismaken met duurzame technologie en duurzame mobiliteit.

Koppeling technische kennis aan de praktijk
Het bouwen van de karts is onderdeel van een project binnen de opleiding MMW op niveau 3 en 4 waarbij studenten hun technische kennis kunnen koppelen aan de praktijk. Aan de hand van een handleiding (bouwpakket) en met eigen materialen is de kart door de studenten in elkaar gezet en geoptimaliseerd. Vooral de praktische kant van dit project past goed in de belevingswereld van de studenten, met de testdag in Lelystad als kers op de taart.

Toekomstig project met superkart
Volgend schooljaar wil Vonk een stap verder gaan met ‘de grote broer’ van de greenkart, de superkart. Om deze kart alvast te bekijken, waren ook studenten van de opleiding Commercieel ondernemen en Engineering mee naar de testdag. Het idee van dit project is om met een team studenten zelf een superkart te bemachtigen en die verder door te ontwikkelen naar elektrisch en in de toekomst wellicht waterstof.

Studenten doen alles zelf
Vanuit een fictief bedrijf gericht op energietransitie zullen de studenten van de drie genoemde opleidingen alles zelf verzorgen. Denk aan engineers, monteurs, coureurs en commercieel medewerkers die voor publiciteit en sponsoring zorgen. Maar ook het onderhandelen over de aanschaf van de superkart zullen de studenten zelf doen.

Vonk en de energietransitie
Vanuit de Smart Future - hotspot New Energy wordt er binnen het mbo van Vonk samen met overheid en bedrijfsleven gewerkt aan projecten op het gebied van energietransitie. Wil je meer weten over wat je bij de verschillende mbo-opleidingen van Vonk leert over energietransitie? Kom dan op 25 mei a.s. naar het evenement Elektrisch Rijden Den Helder. Daar kun je zien wat we vanuit de opleiding monteur autotechniek, mobiele werktuigen en techniek doen op dit gebied en kunnen we je meer vertellen over het project met de superkart.

Meer over GreenKarting
GreenKarting is de verzamelnaam voor verschillende onderwijsprogramma's met karts die rijden op groene energie en is opgezet vanuit Techportal. Techportal deelt inspiratie en informatie over wetenschap en techniekonderwijs in Noord-Holland. Via challenges, workshops en evenementen stimuleren zij samenwerking tussen scholen en bedrijven om de doelstellingen van het Techniekpact in Noord-Holland te realiseren.

Vonk
Vonk verzorgt vanuit 12 vestigingen in Noord-Holland vmbo, mbo en bedrijfsopleidingen en is daarmee dé beroepsopleider in de regio. Meer informatie is te vinden op www.vonknh.nl .