OBDAM - Een zwartgeblakerde gevel, een ingestort dak en kapotgeslagen ruiten: het voornamelige gemeentehuis in Obdam staat er een dag na de verwoestende brand verloren bij.


Volgens de verslaggever van NH Nieuws Marieke Pijlman is het een treurig gezicht. "Het was zo'n prachtig pand. Nu is het dak helemaal verwoest, je ziet alleen nog een beetje een geraamte."

Vanwege instortingsgevaar is het pand afgezet met grote hekken. Auto's mogen de Dorpsstraat niet inrijden; alleen fietsers en voetgangers kunnen passeren. "Af en toe stopt er iemand om een foto te maken. Mensen zijn nieuwsgierig en vragen zich af hoe het gebouw erbij staat."

Het nabijgelegen verzorgingstehuis lijkt onbeschadigd. "Die staat maar een meter of tien verderop, maar ziet er goed uit. Er was gisteravond nog sprake van dat het pand ontruimd moet worden, maar dat bleek niet nodig te zijn."

Veel betekenis
Het gebouw was vroeger het raadhuis van de gemeente en veel inwoners hebben er herinneringen aan. "Het pand betekent erg veel voor Obdammers", vertelde locoburgemeester van Koggenland Caroline van de Pol gisteravond aan NH Nieuws.

Het pand wordt later vandaag onderzocht. De oorzaak van de brand is nog niet ontdekt.