HEERHUGOWAARD - Werken vanuit je hoofd, je hart en met je handen: dat is de basis van leren op de vrijeschoolse manier. Een manier van leren dat sinds een aantal jaar ook op ons vmbo kan, via Vrij groen op Vonk locatie Heerhugowaard.

Het periodeonderwijs vormt de basis van de vrijeschoolse richting Vrij groen. Hierin verschilt de richting dan ook het meeste van het reguliere vmbo. Iedere schooldag begint met twee uur periodeonderwijs. Daarin staat één vak, drie weken lang centraal. “De leerlingen onderzoeken dat vak van top tot teen. We laten dan eigenlijk het theoretische gedeelte uit een boek los. We tekenen, onderzoeken en maken onderdelen van het vak en leren op die manier het vak veel grondiger kennen”, legt coördinator en docent Marije du Bois uit.

Hoofd, hart en handen
Niet alleen maar lezen in een boek, maar de informatie uit veel meer bronnen krijgen. Tweedejaars leerling Esmée Smit (13) vindt de manier van leren erg prettig: “Omdat je veel zelf doet en veel zelf op onderzoek gaat, onthoud je alles ook veel beter. Soms ziet een onderwerp er moeilijk uit maar dan gaan we er zo creatief mee bezig dat het vanzelf duidelijk en begrijpelijk wordt.” “Je bent ook niet bewust bezig met alle teksten lezen en uit je hoofd leren, de tekst ondersteunt eigenlijk alleen nog maar”, voegt ze toe. De klas start elke periodeles ook echt samen en sluit samen de periode af. “Dan voelt het ook alsof je er samen in gedoken bent.” “Het is wel handig als je houdt van creatief bezig zijn”, vertelt tweedejaars leerling Merel de Boer (12). “In je periodeschrift staan eigenlijk alleen maar tekeningen. En ook bij Nederlands moesten we een persbericht schrijven, maar dan in de vorm van een filmpje. Je bent de hele tijd creatief bezig.” Directeur Wim van Reenen legt uit: “Dit type onderwijs moet goed bij je passen. Je moet graag leren vanuit creatief zijn en openstaan om jezelf meer te ontwikkelen als persoon.”

Vonk biedt de eerste twee jaar Vrij groen aan, daarna stromen de leerlingen door in het reguliere onderwijs. Je krijgt dan ook een gewoon vmbo-diploma aan het einde van de rit. Vrij groen is er vooral voor die leerling die baat heeft bij periodeonderwijs en creativiteit en kan in de niveaus basisberoeps, kaderberoeps en gemengde leerweg. “Kom naar een open dag, vraag het aan andere leerlingen en kijk in onze projectschriften of het iets voor je is”, tipt Merel.

Vrij groen brengt de lessen tot leven tijdens deze open dagen:

  • Heerhugowaard 27 en 28 januari Open dag voor alle geïnteresseerden, meld je aan via de site: www.vonknh.nl/vmbo/open-dagen

  • Heerhugowaard 9 februari Informatieavond Vrij Groen voor ouders van leerlingen groep 7/8