HEERHUGOWAARD - De bibliotheek is al lang niet meer de plek waar je alleen komt om boeken te lenen. Het vergroten van taalvaardigheden heeft een belangrijke plaats in onze dienstverlening. Niet alleen in onze eigen vestigingen maar ook op andere locaties organiseert Bibliotheek Kennemerwaard activiteiten om bezoekers te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. Omdat er veel behoefte is om ook in de avonduren te kunnen aansluiten bij een taalactiviteit zijn wij in Buurthuis de Ezel in Heerhugowaard een nieuwe taalgroep gestart op de maandagavond van 19.00 tot 20.30. Hiervoor zoeken we vrijwilligers om anderstaligen te helpen onze taal beter te leren spreken.

Wat ga je doen?

Je begeleidt mensen uit allerlei landen die willen oefenen met de Nederlandse taal, individueel of in kleine groepjes. Dit kan zijn door gezellig te kletsen, samen te lezen uit de Startkrant of een taalspelletje te doen. Maar je helpt bezoekers ook met hun vaardigheden in lezen en schrijven waarbij er geoefend wordt met de taal en spellingsregels. Regelmatig komen bezoekers met een eigen leervraag.

Wie zoeken wij?


We zijn op zoek naar enthousiaste, geduldige en behulpzame vrijwilligers die de Nederlandse taal goed beheersen. Je hebt een open houding, hebt interesse in andere culturen en je bent sociaal en communicatief vaardig. En je bent bereid om een training te volgen. Je bent woonachtig in Heerhugowaard of directe omgeving en bent beschikbaar op het bovengenoemde dagdeel.

Wat bieden wij onze vrijwilligers?

We bieden je vrijwilligerswerk in een leuk team en een inspirerende omgeving. Je krijgt een gratis bibliotheeklidmaatschap, deskundigheidsbevordering en er is jaarlijks een gezellige bijeenkomst.

Geïnteresseerd of vragen?

Ben je geïnteresseerd om je als vrijwilliger in te zetten of heb je behoefte aan meer informatie, stuur dan een mailtje naar Hanneke Hoffmann (vrijwilligerscoördinator) via vrijwilliger@bknw.nl.Goed om te weten: omdat vrijwilligers van de bibliotheek in aanraking komen met kwetsbare groepen vragen wij van onze vrijwilligers (en medewerkers) een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze vragen wij voor je aan.

Wil jij de Nederlandse taal beter leren spreken, schrijven of lezen? Dan kun je meedoen met deze groep. Doordat er gewerkt wordt in kleine groepjes en verschillende niveaus kan iedereen meedoen. Je hoeft je niet aan te melden en deelname is gratis. Je bent van harte welkom. Elke maandagavond van 19.00 tot 20.30 in Buurthuis de Ezel, Fabritiuspark 20, 1701 VP Heerhugowaard.