HEERHUGOWAARD/BANJUL - Wie de Gambiaanse hoofdstad Banjul bezoekt, kan zomaar een taxi of bus met de naam van het Heerhugowaardse restaurant De Bolle Buik tegenkomen. Maar waarom zouden Afrikaanse chauffeurs reclame maken voor Waardse pannenkoeken? NH Nieuws zocht het voor je uit.

"Ben je in Gambia, kom je dit tegen", schreef Tanja Bak uit Heerhugowaard eerder deze week op Facebook bij een foto van een taxi tegen een decor van zanderige wegen en palmbomen. Het was haar niet zozeer om de taxi te doen, als wel om de stickers waarmee op de achterruit 'De Bolle Buik Heerhugowaard' is geschreven.

Wie door de reacties eronder scrolt, komt erachter dat er naast de taxi nog minimaal twee busjes met de naam 'Bolle Buik' in Banjul rondrijden. Tijd voor een belletje met de eigenaar van het gelijknamige restaurant in Heerhugowaard, Marvin Vader. Zou hij hebben besloten om de oer-Hollandse pannenkoek ook in Gambia aan de man te brengen?

Taxi als microkrediet
Niets blijkt minder waar, maar Vader is zeer bereid uit te leggen hoe de vork dan wél in de steel zit: "Ik heb dit restaurant zes jaar geleden overgenomen van Gerrit en Carla van der Meer. Zij hebben vijftien jaar geleden een taxi naar Gambia gebracht, als een soort microkrediet voor een Gambiaanse jongen, zodat hij daarmee een taxibedrijf kon beginnen


Die Gambiaanse jongen heet Lamin. Sinds circa 2005 runt hij in hoofdstad Banjul taxibedrijf De Bolle Buik en onderhoudt met de inkomsten zijn familie. En hij is niet de enige. "Inmiddels rijden er acht auto's rond", vertelt Gerrit van der Meer, voormalig eigenaar van restaurant De Bolle Buik. "En al die chauffeurs onderhouden zo hun familie."

Behalve zes taxi's rijden er inmiddels ook twee schoolbussen van De Bolle Buik door Banjul. "Bijna alle auto's zijn vanuit Nederland naar Gambia gebracht", vertelt Van der Meer.

"Voordat ze weggaan worden ze hier in de garage gekeurd, daarna gaan ze per schip naar Dakar (Senegal, red) en dan over de weg verder naar Gambia. Dat duurt een dag, maar tijd is daar minder belangrijk. In Banjul worden ze dan overgespoten in de bedrijfskleuren."

Van der Meer en zijn vrouw reizen een paar keer per jaar naar Gambia om met eigen ogen te zien hoe het met Lamin en zijn taxibedrijf gaat. "En hij komt regelmatig naar Nederland", vertelt Van der Meer.

Als eigenaar van het Gambiaanse taxibedrijf De Bolle Buik is Lamin uiteraard al een keer in het Waardse restaurant De Bolle Buik op bezoek geweest, vertelt Vader.

'Neem die taxi'
De uitbater vindt het geen probleem dat de vorige eigenaren van zijn restaurant de restaurantnaam aan Lamin hebben uitgeleend. "Als restaurant hebben we hem anderhalf jaar geleden ook nog financieel gesteund." Toch valt die bijdrage in het niet vergeleken bij wat het echtpaar Van der Meer voor Lamin heeft gedaan, benadrukt Vader.

"Maar tegen iedereen die naar Gambia gaat, zeggen we: 'Maak er niet alleen een foto van, maar neem die taxi!'"