ALKMAAR - De ruim zesduizend deelnemers van de twaalfde editie van de Plus Wandel4daagse Alkmaar hebben dinsdagavond hun stempelkaart opgehaald. Vandaag verschijnen ze aan de start voor de eerste etappe.

Met vijf afstanden biedt de vierdaagse voor ieder wat wils. De populairste afstanden zijn 25 kilometer, 20 kilometer en 15 kilometer. Ook dit jaar zijn vrouwen weer in de meerderheid: zeven op de tien deelnemers zijn vrouw en de gemiddelde leeftijd is 59 jaar.

"Je maakt iedere dag kennis met een nieuw landschap en je wandelt door verschillende gebouwen", vertelt René Wit van de organisatie. Nieuw dit jaar is de inbreng van molenaars die de molens langs de route beheren.

Molens versierd
Zij lopen niet mee, maar hebben speciaal voor het evenement hun molens versierd en de wieken in de vreugdestand. Dat is een initiatief van de Molenstichting Alkmaar, die daarmee wil benadrukken dat Unesco het molenaarsambacht op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid heeft geplaatst.

Het belooft een warme eerste dag te worden, al is dat voor sommigen wandelaars bijzaak. "Dit soort evenementen brengen altijd veel sfeer met zich mee", zegt een deelneemster. "Dan maakt het niet uit of het slecht weer of goed weer is. De saamhorigheid is heel leuk, zeker."'

Heerlijk in de olie!'
Een mannelijke deelnemer wordt bijna nostalgisch als hem wordt gevraagd wat de Alkmaarse vierdaagse zo bijzonder maakt. "Dit is een van de mooiste evenementen van Nederland. Ik ben hier geboren en getogen, mijn roots liggen hier, m'n trainingen liggen hier <.../> en zaterdag lekker in de olie! Heerlijk."

Deelnemers die veertig kilometer per dag lopen, bijten woensdag het spits af. Zij vertrekken om 6.30 uur vanuit De Meent in Alkmaar. De Plus Wandel4daagse Alkmaar is van woensdag tot en met zaterdag te volgen bij onze mediapartner NH Nieuws.