HEERHUGOWAARD - De Nederlandse woningmarkt is volop in beweging en in Noord-Kennemerland is dat niet anders, ziet NVM-makelaar Lea Renses van Hoekstra en van Eck Makelaars Heerhugowaard. In Noord-Kennemerland is de gemiddelde huizenprijs in het derde kwartaal van 2020 gestegen naar 360.000 euro. Dit is 9,4% hoger dan een jaar geleden.

Huizenprijzen blijven stijgen
In Nederland werd in het derde kwartaal van 2020 gemiddeld 354.000 euro betaald voor een woning. De gemiddelde huizenprijs in Noord-Kennemerland komt met 360.000 euro boven het landelijk gemiddelde uit. Lea Renses ziet ook dat veel mensen een bod doen dat hoger ligt dan de vraagprijs: “In mijn werkgebied wordt maar liefst 54,6% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.”

Aanbod daalt verder
In het derde kwartaal werden er 445 woningen aangeboden in Noord-Kennemerland. Lea Renses licht toe: “Het lage aanbod zorgt ervoor dat een woningzoeker in Noord-Kennemerland keuze heeft uit 1,7 woningen. In een evenwichtige woningmarkt ligt dit aantal tussen de 5 en 10 woningen.”

De toenemende schaarste is terug te zien in de verkooptijd. In Noord-Kennemerland staat een huis gemiddeld 76 dagen te koop, terwijl het landelijk gemiddelde op 101 dagen ligt.

Gevolgen coronacrisis
Makelaar Lea Renses vertelt: “We ervaren op dit moment topdrukte. In het begin van de coronacrisis hielden we ons hart vast, maar dat was niet nodig. Door schaarste op de markt en de lage hypotheekrente, blijven bezichtigingsaanvragen binnenstromen. Reden genoeg voor verkopers om hun verkoopplannen door te zetten. Dit zie je dan ook terug in de marktcijfers van het laatste kwartaal.”