ALKMAAR - Een opmerkelijke prestatie tijdens de Alkmaarse Wandel4daagse die afgelopen zaterdag eindigde op het Waagplein in Alkmaar was er voor onze eigen hoofdredacteur Paul van der Molen. De 55-jarige Heerhugowaarder viel in de afgelopen anderhalf jaar liefst 40 kilo af, en deed dat geheel op eigen kracht. In de afgelopen weken voltooide hij tevens enkele loopevenementen van sportorganisatie Le Champion.


Het was 21 december 2021 toen de knop omging bij Van der Molen. "Ik kwam op dat moment bij mijn huisarts voor een onsteking aan mijn scheenbeen en uiteraard vertelde zij mij dat ik veel te zwaar was, hetgeen ik zelf natuurlijk ook al jaren wist. Bij thuiskomst ben ik op de weegschaal gaan staan en waar ik zelf dacht op dat moment rond de 140 kilogram te zijn eindigde de wijzer op 155,5 kg. Daar schrok ik enorm van en heeft er eigenlijk voor gezorgd dat de knop in één keer omging".

Via zijn vrijwilligerswerk bij VV Alkmaar, uitkomend in de Eredivisie Vrouwen, waar hij allerhande perszaken, website en socials voor zijn rekening nam kwam hij in contact met voormalig profvoetbalster Simone Kets die inmiddels een bedrijf (Move to Progress) was gestart waarin zij ondermeer personal trainingen verzorgt. "Simone heeft mij vanaf het eerste intake-gesprek enorm op weg geholpen. Niet alleen maakte zij een uitgebalanceerd voedingsplan, maar tevens ging ik vanaf dat moment elke woensdag een personal training bij haar volgen en motiveerde zij mij om nog meer te bewegen. Fietsen heb ik altijd al veel gedaan, maar daarnaast begon ik ook met wandelen en streefde ik er naar om tenminste dagelijks 60 tot 75 minuten beweging te hebben".

Mindset
De resultaten waren zichtbaar want al in het eerste kwartaal raakte Van der Molen liefst 18 kg kwijt. "Maar het was zeker afzien. Ik woon zelf in de Stad van de Zon in Heerhugowaard waar natuurlijk tal van mogelijkheden zijn voor wandeltochten met het Park van Luna om de hoek. Ik weet nog dat ik in het begin al na twee kilometer compleet uitgeput was, maar weldra liep ik afstanden van 5,6 kilometer, fietste ik elke dag en bleef ik trouw wekelijks de full-body trainingen van Simone volgen". Ook op het gebied van voeding veranderde veel. Frisdranken en snacks waren uit den boze en werden vervangen door gezonde alternatieven met veel groente en fruit. "Het gebruik van suikers, zout en vet ging echt drastisch omlaag en naarmate de tijd vorderde ging ik mij daar steeds beter bij voelen. En niet alleen lichamelijk. Ik vond het fantastisch dat de kilo's er van af vlogen, maar ik vond het nog veel interessanter wat er in mijn bovenkamer gebeurde, gezien de hele mindset die veranderde".

De Heerhugowaarder ging zelf op zoek naar nieuwe uitdagingen en schreef zich in voor "Trap voor Trap" een actie van Spieren voor Spieren in september 2022 om alle trappen van het AFAS-Stadion van voetbalclub AZ, waar Van der Molen al jaren supporter van is, te bewandelen. Op karakter slaagde hij ook in die missie. "Al was dat wel het zwaarste wat ik tot dan toe had gedaan. Al na de eerste vijf trappen verzuurden mijn kuiten volledig, maar uiteindelijk kom je ook daar doorheen en ben ik blij dat ik dit gedaan heb".

Een jaar nadat de knop omging was Paul van der Molen inmiddels 32 kilo kwijt en kwam de volgende stap in zijn proces en schreef hij zich in als lid van sportorganisatie Le Champion. "In mijn werk ontvang ik veel persberichten van Le Champion volg ik de evenementen op de voet. Zelf ben ik als fotograaf/verslaggever vaak bij dit soort evenementen geweest en hoewel ik wandelen anderhalf jaar daarvoor nog verfoeide zag ik er een nieuwe uitdaging in om er nu zelf aan deel te nemen. Als eerste schreef ik mij in voor de Haarlem City Walk op 13 mei en de Oer IJ Expeditie in Castricum op 18 mei. Hetgeen betekende dat ik tweemaal tien kilometer ging wandelen in een tijdsbestek van zes dagen. Ook dit ging mij zeer goed af en merkte ik dat ik inmiddels, in de goede zin van het woord "verslaafd", begon te raken van het wandelen".

De Alkmaarse Wandel4daagse werd zodoende de volgende stap. "Omdat ik nog nooit vier dagen achter elkaar heb gelopen besloot ik mij in te schrijven voor de kortste afstand (8,5 km per dag). Ondanks de warmte gedurende die week had ik de smaak al snel te pakken en liep ik dagelijks een gemiddels van 5,7 km per uur hetgeen ik erg tevreden over ben". Met gepaste trots passeerde hij dan ook op 17 juni de finish op het Waagplein in Alkmaar op het moment dat hij inmiddels exact 40 kilo kwijt is (van 155,5 naar 115,5 kg in anderhalf jaar).

Plezier als drijfveer
Of er nog meer uitdagingen en doelstellingen zijn voor de Heerhugowaarder? "Jazeker, hoewel het afvallen minder snel gaat dan in het begin wil ik uiteindelijk wel naar een gewicht van rond de 90 kilo, dus ik heb nog zo'n 25 kilo te gaan. Daarnaast heb ik mede door deze wandeltochten een groot respect gekregen voor mensen die dagelijks afstanden lopen van 25 tot 40 kilometer. Ik verwacht niet dat ik zoiets dergelijks kan opbrengen, maar ondertussen wil ik wel tenminste eenmaal een 20-kilometer loop doen en heb besloten om mij daarom tevens in te schijven voor de Dam tot Dam wandeltocht half september. Dit is overigens niet alleen om mijn eigen grenzen op te zoeken, maar vooral ook omdat ik er van geniet. Plezier als drijfveer is al jaren mijn motto bij alles wat ik doe, ook voor de knop in 2021 omging. Dat plezier haal ik ook uit de ontwikkeling die ik nu doormaak en motiveert en enthousiasmeert mij alleen maar meer om door te gaan waar ik mee bezig ben."