HEERHUGOWAARD - Zeekadetkorps Heerhugowaard, een maritieme jeugdvereniging, houdt op 7 oktober een open dag van 12 uur tot 5 uur ’s middags om jullie kennis te laten maken met het schip waar je dagelijks langsfietst bij de spoorbrug.


Op 7 oktober 2023 wil het Zeekadetkorps Heerhugowaard (ZKK HHW) jullie laten zien wat elke zaterdag op het schip de Abel Tasman is te beleven. Altijd al afgevraagd wat er gebeurt op het schip waar je zo vaar langsfietst? Nu is je kans!

Vaar mee als je wilt! Wij geven demonstraties met onze vletten en zodiac (met buitenboordmotor). Je mag mee om te zeilen, roeien of wrikken. Je kan zien hoe onze moderne polyester RS Quest er uit ziet.

Loop eens door het schip en kijk naar de accommodatie. Maak kennis met onze lesmaterialen die vooral in de winter worden gebruikt. Vraag aanwezige kadetten wat zij ervan vinden

Wij liggen tijdens de open dag met ons schip de Abel Tasman op onze vertrouwde ligplaats bij de BOL spoorbrug ter hoogte van Westdijk 2, 1704 AK Heerhugowaard.

De Vereniging Zeekadetkorps Nederland (ZKK NL) is de overkoepelende organisatie van de 20 zeekadetkorpsen verspreid over het hele land. ZKK NL is een maatschappelijk relevante organisatie die jongeren helpt hun weg naar een maritieme opleiding of arbeidsplaats te vinden. Aan boord van de schepen wordt daarvoor een uitdagende, gestructureerde en veilige omgeving geboden waarin jongeren door praktische opleidingen de kans krijgen hun talenten en competenties te ontwikkelen op basis van hun persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden.

De plaatselijke zeekadetkorpsen, zoals Zeekadetkorps Heerhugowaard, hebben elk een groot schip dat dient als varend clubhuis waarmee ook “op kamp” kan worden gegaan tijdens vakanties of waarmee landelijke activiteiten kunnen worden bezocht. Daarnaast bezitten alle korpsen een aantal kleinere zeil- roei- en motorboten ten behoeve van instructie en ontspanning.

De doelgroep van het Zeekadetkorps Nederland zijn jongeren in de leeftijdsgroep 9-23 jaar. Hiervoor organiseren de plaatselijke korpsen wekelijks een korpsdag waarop de kadetten de diverse nautische vaardigheden leren, zoals roeien, zeilen, wrikken en varen met kleine en grote motorvaartuigen, maar ook daarmee verbonden activiteiten zoals het bedienen en onderhouden van de scheepsmotoren, het onderhouden van verbindingen, de logistieke verzorging, knopen en splitsen, EHBO en calamiteitenbestrijding. De kadetten kunnen hiervoor diploma’s en certificaten behalen die hun verder helpen in hun loopbaan buiten het zeekadetkorps.

Buiten bovengenoemde activiteiten nemen de plaatselijke zeekadetkorpsen vaak prominent deel aan nationale en lokale activiteiten zoals ceremoniële vlaggenparade op Koningsdag, de 4 en 5 mei ceremonies, de Indië herdenking, sinterklaasintochten en andere manifestaties.

Het Zeekadetkorps Nederland is een vrijwilligersorganisatie. Bestuursleden en anderen, die zich inzetten voor het Zeekadetkorps Nederland of de plaatselijke Zeekadetkorpsen, doen dat als vrijwilliger en ontvangen daarvoor geen beloning.