HEERHUGOWAARD - Zo’n 80 bezoekers waren naar de sterrenwacht gekomen. Vooral de jeugd was goedvertegenwoordigd. Het weer werkte ook deels goed mee. Op het voorplein waren telescopen opgesteld.Er kon naar zonnevlekken en -vlammen gekeken worden met een speciaal filter op detelescoop. Daarnaast kon men ook kennismaken met de binnenzijde van de sterrenwacht. Aan dewanden foto’s van astronomische objecten gemaakt door eigen donateurs. Was er doorlopendeinformatie over de zon via een groot led-scherm.

Er werden enkele natuurkundeproefjes gepresenteerd betreffende vacuüm en zwaartekracht; uitlegover optiek, licht en spectrum. Verder was er dit jaar meer aandacht voor het weer, dat een groterol speelt voor het al dan niet kunnen bekijken van de zon. Vaak zijn wolken spelbreker, maarwolken vertellen ook wat voor weer het is en wat voor weer er aankomt.

Men kon berekenen hoe oud en hoe zwaar men is op een andere planeet. Uiteraard was er veelbelangstelling voor bezoek aan de koepel met de grote telescopen. Alle bezoekers hartelijkdank voor hun belangstelling !! Verder is het planetenpad vernieuwd. Er zijn nieuwe paaltjesgeplaatst met de nodige info over de planeten en de sterrenwacht. Een plattegrond is opzaterdagmiddag bij de sterrenwacht verkrijgbaar.