HEERHUGOWAARD - Altijd wel eens veilig naar de zon willen kijken? Dat kan op zondag 7 juli tijdens de landelijke zonnekijkdag. In heel Nederland zijn er plekken waar je veilig door een zonnetelescoop naar de zon kunt kijken zoals je deze nog nooit eerder hebt gezien! Ook bij sterrenwacht Saturnus kan dit en zijn er nog veel meer leuke activiteiten voor jong en oud. De sterrenwacht is op 7 juli van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Toegang is gratis, een financiële bijdrage is welkom.

Bekijk de zeer actieve zon van dichtbij

Wist je dat de zon een cyclus van 11 jaar heeft waarin de activiteit weergegeven wordt? De afgelopen jaren zaten we in een soort zonnedip, maar inmiddels wordt de zon steeds actiever. Dat kunnen we zien aan de toenemende aantallen zonnevlekken en zonnevlammen. Het is daarom dit jaar extra spannend om door een van onze instrumenten naar de zon te kijken.

Programma

Bij helder weer kun je veilig door een van de zonnetelescopen kijken. Of waarnemen met een schotelantenne of zonneprojectie. Is het bewolkt, dan is er een alternatief programma met o.a. natuurkundeproefjes. Verder is er dit jaar meer aandacht voor het weer.

Het weer speelt een grote rol voor het al dan niet kunnen bekijken van de zon. Vaak zijn wolken spelbreker, maar wolken vertellen ook wat voor weer het is en wat voor weer er aankomt. Zon en wolken samen zorgen ook voor bijzondere verschijnselen zoals halo’s en bijzonnen. De vrijwilligers van de sterrenwacht staan voor je klaar om alle vragen te beantwoorden.

Maak je eigen zonnewijzer

Dit jaar is er ook een leuke knutselactiviteit bij de sterrenwacht. Kinderen kunnen hun eigen zonnewijzer maken. Hiermee is goed af te lezen wat de tijd is door middel van de schaduw van de zon. De kosten voor het maken van de zonnewijzer €2,50 p.p.

Sterrenwacht Saturnus

Stichting Sterrenwacht Saturnus in Heerhugowaard werd opgericht op 8 september 1976 met als doelstelling het populariseren van sterrenkunde, ruimtevaart, informatica, natuur & techniek. Ieder seizoen organiseren we cursussen en workshops over astronomie. Ook is er iedere vrijdagavond een lezing over astronomie of ruimtevaart.

Meer informatie

Wil je meer weten over het evenement of over de sterrenwacht? Kijk dan op onze website Home - Stichting Sterrenwacht Saturnus. Voor vragen over het evenement, neem contact op via pr@sterrenwachtsaturnus.nl