HOOGWOUD/HEERHUGOWAARD - Zolang hij zich kan herinneren voelt Jos Koelemeijer zich als een vis in het water. Als jongen was hij kind aan huis in het zwembad en niemand keek er dan ook van op toen hij zijn diploma voor zwemonderwijzer haalde en van zijn hobby een beroep wist te maken. Na in diverse zwembaden te hebben gewerkt, begon Jos in 1983 zijn eigen zwemschool. Ruim 40 jaar later is Zwemschool Jos Koelemeijer inmiddels een begrip in heel Noord-Holland al deed hij de zwemschool in 2023 over aan zijn kinderen Rosa en Karel.


Wij spraken met Jos en diens zoon Gijs, die ook een eigen zwemschool heeft in Heerhugowaard, Uitdam en Spaarnwoude.

Jos, vertel eens hoe het allemaal ooit is begonnen?

"Na al op jonge leeftijd in diverse zwembaden te hebben gewerkt kwam ik in 1983 in contact met de eigenaar van een sauna met zwembad in Grosthuizen waar ik het bad mocht huren om zwemles te geven. Zeven jaar later, in 1990, ben ik vervolgens zelf begonnen met het bouwen van een zwembad in Hoogwoud en daar zitten wij inmiddels 34 jaar".

Inmiddels is de zwemschool behoorlijk uitgebreid?

"Klopt, in de tussentijd hebben wij locaties kunnen huren van Reigersdaal aan de Krusemanlaan in Heerhugowaard, een locatie in Purmerend en in Grand Hotel Opduin op Texel. Het zijn dus aparte zwemscholen, maar wel in een goede samenwerking. Is er dus een te lange wachtlijst op de ene locatie, dan is er de mogelijkheid om uit te wijken naar een andere locatie. Momenteel hebben wij de beschikking over 10 enthousiaste zwemonderwijzers waarvan er twee zelfs al 30 jaar voor ons werken. Dankzij de nieuwe jonge generatie zoals Gijs, maar ook Rosa en Karel komen er ook steeds weer nieuwe enthousiaste zweminstructeurs bij die onze visie kunnen uitdragen"

Vertel eens wat meer over die visie?

"Een veilige omgeving voor de kinderen, persoonlijk contact, met ouder en kind en een vaste zwemdocent voor het kind, en bovenal een goede zwemvaardigheid. Kinderen worden bij ons op alle locaties opgeleid voor hun A,B en C-diploma. Op Hoogwoud hebben we nog andere doelgroepen zoals zwangerschapszwemmen, medisch zwemmen, hydro-fitness enz. Doordat wij in diepe baden werken doen de kinderen heel veel bewegingservaring op en zijn ze daardoor al heel snel watervrij. Van daaruit kunnen we de zwem technische oefeningen makkelijker toepassen bij de kinderen. De continuïteit van aandacht naar de kinderen en ouders is wat ons betreft zeer belangrijk".

Verder vindt Jos: "Zwemveiligheid is een kunstje, maar zwemvaardigheid is een heel ander verhaal, wij zijn verantwoordelijk dat kinderen allemaal goed kunnen zwemmen onder alle omstandigheden. Want als je kinderen op jonge leeftijd iets aanleert verleren ze dat nooit meer".

Gijs vult aan: "Wij kennen de kinderen stuk voor stuk bij naam doordat we in kleine groepjes werken. Wij weten wat er speelt bij de kinderen en kunnen zodoende ook op de juiste manier communiceren met de ouders. Het kleinschalige en persoonlijke daar staan wij om bekend…

En om het halen van dat diploma?

Gijs: "Eens in de twee maanden houden we met vijf verschillende groepen en hele middag die in het teken staat van het diploma-zwemmen. Die dagen zwemmen er zo'n 200 kinderen voor hun A,B of C-diploma en dat vergt een behoorlijke organisatie en planning. Rond die weken is het altijd enorm druk, maar we zijn ook altijd weer erg voldaan als dat erop zit. Er is niets mooiers dan om dat diploma uit te reiken. We zijn dan ook trots op ons product. Het is voor ons het belangrijkste dat de kinderen zwem technisch goed onderricht zijn en in elke situatie in het zwembad veilig en vaardig zijn. Dat begint al op zeer jonge leeftijd, dus voor hun vijfde. Het voortraject noemen wij voorbereidend zwemmen dus leren springen, drijven, onder water gaan en van daaruit worden geconcentreerd de eerste zwemslagen gemaakt. Als je niet alleen de zwemvaardigheid ziet groeien, maar ook het vertrouwen dat kinderen weten wat ze moeten doen dan is dat het mooiste wat er is".

Het gaat dus niet alleen om het zwemmen van punt A naar B?

"Nee, verre van dat. Helaas zijn er wel veel kinderen die op die manier hun diploma hebben gehaald.

Jos die zelf inmiddels niet meer actief is als zwemonderwijzer, maar nog wel volop betrokken is in het reilen en zeilen in de zwemschool sluit af met de woorden: "Ik kan het nu ook steeds meer loslaten omdat we zo'n goed team hebben en een echt familiebedrijf zijn dat in goede handen is . Het is mooi om te zien dat mijn kinderen het op deze manier overnemen en onze visie verder uitdragen. Daar ben ik enorm trots op."