ALKMAAR - Na een 0-3 zege bij AZ is Ajax de grote winnaar gebleken van de maand januari die bol stond van de topduels. De Amsterdammers profiteerden optimaal van het vele puntenverlies welke PSV, Feyenoord, Vitesse en AZ opliepen en hebben inmiddels een voorsprong van zeven punten op naaste belager PSV.


AZ dat na de bekeruitschakeling voor de tweede keer verloor van Ajax moet met dertien punten achterstand zelfs helemaal pas op de plaats maken. In het eigen AFAS-Stadion lieten de Alkmaarders zich de kaas van het brood eten. De gasten begonnen beter en kwamen na een kwartier verdiend op voorsprong. De wijze waarop dat gebeurde gaf wel te denken. Zo "vergat" Boadu de opkomende Blind te dekken, was de bal binnen een paar seconden via Haller bij Antony die geen strobreed in de weg werd gelegd door Wijndal en ging vervolgens ook keeper Bizot niet vrijuit. Bizot doet het vervolgens wel goed als achtereenvolgens Klaassen, Alvarez en Tadic kansen krijgen, maar de mogelijkheden zijn er ook voor AZ. Zo krijgt Gudmundsson twee kopkansen die beide kracht missen.

Na de rust komt AZ wel goed uit de kleedkamer en wederom Gudmundsson krijgt twee kansen, maar de IJslander blijkt het vizier niet op scherp te hebben. Als vervolgens Klaassen de trekker wel overhaalt na een prima pass van Tadic is het verzet van de Alkmaarders gebroken al krijgt Boadu nog twee mogelijkheden. In de slotfase weet invaller Neres, die eerder een goal door de VAR afgekeurd zag worden, na een goede aanval de eindstand op 0-3 te bepalen.

AZ - Ajax 0-3 (0-1)
14. Antony 0-1
60. Klaassen 0-2
90+4. Neres0-3