ALKMAAR - Ajax heeft zich woensdagavond ten koste van AZ geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB-Beker. De Amsterdammers wisten in een winderig AFAS-Stadion met het kleinst mogelijke verschil te winnen.


Met het oog op het zware programma in de maand januari had trainer Erik ten Hag zijn opstelling maar liefst op acht posities gewijzigd ten opzichte van het gewonnen duel met Feyenoord van afgelopen weekend. Na een aftastende openingsfase ontstonden na tien minuten de eerste kansen. Zo schoot Gudmudsson na sterk voorbereidend werk van Stengs wild over. Aan de andere kant mikte Promes even later op de paal. Vervolgens was er een discutabel moment toen Alvarez zijn tegenstander Gudmundsson onderuit gleed. Scheidsrechter Kamphuis zag er echter niets in en in het bekertoernooi is er geen VAR ter ondersteuning. De kansen blijven over en weer volgen. Zo krijgt Ekkelenkamp de bal in twee pogingen niet langs Bizot en diens collega Stekelenburg moet zich vervolgens strekken op een poging van Boadu. Uiteindelijk is het Ajax dat met een voorsprong gaat rusten als Zakaria Labyad de bal voor zijn voeten krijgt en deze hard in het dak van het doel schiet.

In de rust grijpt Pascal Jansen in door Bruno Martins Indi voor de zwak spelende Jordy Clasie te brengen waardoor Teun Koopmeiners terug naar zijn vertrouwde stek op het middenveld kan. Toch lukt het AZ niet de wedstrijd naar de hand te zetten. Toch lijkt men wel gelijk te maken, doch de goal die Boadu maakt wordt terecht afgekeurd wegens hand. Kort hierna wordt Boadu overigens geheel onterecht afgevlagd wegens buitenspel. De Alkmaarders zetten aan voor een slotoffensief, maar het is Ajax wat het gevaarlijkste blijkt. Zo kopt Alvarez op de lat en schiet Gravenberch op de paal. Als in de slotminuut ook Promes, oog in oog met Bizot, niet weet te scoren is het duidelijk dat het bij 0-1 blijft.

AZ - Ajax 0-1 (0-1)
34. Labyad 0-1