ALKMAAR - Amy Pieters uit Zwanenburg is bij het EK wielrennen in Alkmaar Europees kampioen geworden bij de wegwedstrijd van de elite-vrouwen. Na een imposante sprint hield zij de Italiaanse Elena Cecchini en de Duitse Lisa Klein achter zich.

Onder stormachtige omstandigheden ontbrandde de wedstrijd al vroeg. Er ontstond grote kopgroep met talrijke Nederlandse rijdsters daarin. In de vierde ronde sprongen de drie genoemde rijdsters weg en deze bleven uit de greep van het peloton..

Pieters, Klein en Cecchini namen zelfs ruim twee minuten voorsprong. Met nog zo'n twintig kilometer te gaan zette het achtervolgende peloton flink aan, onder aanvoering van onder andere Marianne Vos waarna de voorsprong onder de minuut kwam. .

In de laatste ronde viel het echter weer stil en werd duridelijk dat de drie koplopers de medailles gingen verdelen. Pieters zette op de Kanaalkade aan voor een lange sprint, die ze op imponerende wijze met ruime voorsprong won.

De winnares die afgelopen woensdag ook al goud pakte op de gemengde ploegentijdrit (mixed team relay) was na afloop dolgelukkig. 'Ik wilde de hele dag an voren zitten en dat is gelukt. Mocht het niet lukken dan wist ik dat wij daarachter nog twee sterke troeven hadden voor in de sprint. Maar toen wij voorop bleven en ik merkte dat mij medevluchers minder werden ben ik voor mijn eigen kansen gegaan. Echter super dat ik hier win, want het was een mooie koers en de complimenten voor de organisatie.' De Noord-hollandse merkte ook dat ze aardig wat fans langs het parcours had staan. 'Ik geloof dat ik wel honderd keer mijn naam heb gehoord en dat motiveert enorm kan ik zeggen.'

Foto's: DP Sportfotografie