HEERHUGOWAARD - Wie aan volleybal in Heerhugowaard denkt, weet dat hij bij Ardea moet zijn. De club bestaat sinds afgelopen juli 25 jaar, en aan het begin van het nieuwe speelseizoen, op zaterdag 24 augustus, wordt het jubileum groots gevierd op het Strand van Luna en bij Skeef. ‘s Middags start Ardea de feestelijkheden op sportieve wijze vanaf 13:00 met beachen voor de jeugd en vanaf 15:30 begint het beachen voor de senioren. Vanaf 18:00 gaat dat over in een feestavond bij Skeef met hapjes, drankjes en barbecue. Natuurlijk zijn alle (oud-)leden en bekenden van de club van harte uitgenodigd voor dit jubileum. En om alles in goede banen te leiden: geef je wel tijdig op voor deelname via de clubsite ardeahhw.nl.

Nu: volleyballen van 7 jaar tot 70+
Vanaf die start 25 jaar geleden is er veel gebeurd. Vandaag de dag is Ardea een gezonde club met tegen de 200 leden van 7 tot ver over de 70 jaar (en zelfs een enkele tachtiger!). Nieuwe leden zijn altijd welkom, om het even of je nog nooit gebald hebt, of dat je een herintreder bent die het na kortere of langere tijd weer wil oppakken. Als je de techniek voldoende te pakken hebt, kun je meespelen met teams in de Nevobo-competitie of in de aantrekkelijke recreatiecompetities in Heerhugowaard (heren en mix) en Langedijk (dames). De jeugd doet mee aan de Nevobo-jeugdcompetitie en voor de kinderen van 7-15 jaar is er de regionale competitie van Speelkring Alkmaar. Er is zelfs een trainingsgroep met alleen zestigers en zeventigers die fijn in beweging willen blijven. Kijk op ardeahhw.nl als je ook mee wilt doen, van 7 tot 70+!.

Start in 1994 als voortzetting van Rood-Wit en Zuidwester
Ardea Volleybalvereniging werd op 15 juli 1994 opgericht door Wim Moorman, Marianne Ey en Thea Schouten. Maar volleybal was al veel langer een geliefde sport in Heerhugowaard en omgeving. Ardea is dan ook geen ‘nieuwe’ club, maar een samengaan van de clubs Zuidwester en Rood-Wit. Die twee kenden elkaar al langer: in de jaren 70 trainden ze samen in ‘De Horst’.Zuidwester bestond toen eigenlijk uit twee teams die gewoon lekker wilden spelen. Rood-Wit was breder opgezet. Gymleraar Jan Bosman was in 1959 in het dorpje Heerhugowaard komen werken, en trainde ook twee volleybalteams: één ‘intellectuele club’ met notabelen en een team dat men als ‘De Wilden’ bestempelde. Dit was bekend bij de gemeente, die hem toen vroeg een brede algemene club op te richten. Zo zag op 26 maart 1965 Rood-Wit het licht. Jan Bosman, inmiddels diep in de 80, is overigens nog steeds erelidvan Ardea en speelde tot enkele jaren geleden nog mee in de recreatiecompetitie.

Groter gegroeid in de jaren 90 en 00
Al brede club met goed opgezette jeugdopleidingen werd Ardea al snel groter. Dit was natuurlijk aantrekkelijk, en met de doorstroom vanuit de jeugd werd Ardea aan het begin van het nieuwe millennium een goede middelgrote club. Het ledenaantal topte toen tegen de 500. Dat kwam niet alleen door groei van binnenuit. Die vindt nog steeds plaats: ruim een derde van de huidige leden is 18 jaar of jonger. Er sloten zich steeds volleybalteams aan bij Ardea, als het team te klein werd of de organisatie te lastig. De Reigers was de laatste grote toevoeging in 2002. Dit was een club die voortkwam uit de volleybalactiviteiten van de gymvereniging DOS. Van hieruit is toen een team in De Horst aan het recreantentoernooi gaan deelnemen onder de naam De Reigers. Na de overgang naar Ardea is dit team en de teamnaam Ardea De Reigers blijven bestaan, zoals ook Zuidwester, een van de fusiepartners in 1994, nog steeds als team meespeelt in de recreantencompetitie te Heerhugowaard.Het jubileumfeest van zaterdag 24 augustus is dus bijzonder terecht. Dus: (oud‑)leden, bekenden van Ardea: geef je tijdig op voor het feest op de clubsite ardeahhw.nl.