ALKMAAR - Na Calvin Stengs, die eerder al een contract tekende bij OGC Nice, heeft AZ hedenmorgen op de eigen website ook het vertrek van doelman Marco Bizot en aanvaller Myron Boadu naar de Franse Ligue 1 bevestigd. Bizot maakt de overstap naar Stade Brest terwijl Boadu vanaf heden voor AS Monaco zal uitkomen.


Keeper Marco Bizot (30, foto) kwam vier jaar uit voor de Alkmaarse eredivisionist en speelde 164 duels waarin hij 72 keer de nul hield. In 2019 evenaarde hij een stokoud record van Ajax-doelman Heinz Stuy die in 1971 liefst 31 wedstrijden "clean sheets" achter zijn naam kreeg. Bij AZ groeide Bizot uit tot international en maakte hij in november zijn debuut in een oefeninterland tegen Spanje. De keeper uit Hoorn behoorde tevens tot de selectie van Oranje die dit haar aan het EK meedeed.

Myron Boadu (20) doorliep sinds 2013 een groot deel van de AZ jeugdopleiding en nadat hij in 2017 met Jong AZ kampioen werd van de Tweede Divisie maakte hij een jaar later zijn debuut in het vlaggenschip van AZ. In 88 officiële wedstrijden scoorde de spits 38 keer. Boadu debuteerde in november 2019 in het Nederlands Elftal in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland (5-00 en was ook daarin direct trefzeker.

AZ dat in korte tijd naast Bizot en Boadu ook de basisspelers Svensson en Stengs, kwijt raakte, zal zich in de komende tijd gaan oriënteren op versterkingen. AZ start de competitie over anderhalve week (14 augustus) met een uitwedstrijd bij RKC Waalwijk.