ZUID-SCHARWOUDE - De liefhebbers van BMX kunnen de komende weken hun hart ophalen. Met het NK in Haaksbergen en het WK in Papendal voor de boeg en tussendoor nog de Olympische Spelen, waar zeker medaillekansen voor de Nederlanders liggen, valt er genoeg te genieten van de snelle sport. Een sportzomer waar ook de leden van BMX-vereniging De Kleydrivers uit Langedijk naar uitkijken. Afgelopen zondag werd de jeugd van de club al enigszins voorbereid met een clinic van twee vaderlandse toppers, Justin Kimmann en Mitchel Schotman.


Hoewel velen wellicht niet eens op de hoogte zijn van het bestaan van de Langedijker vereniging bestaat De Kleydrivers volgend jaar toch alweer 40 jaar. Overigens komen de leden niet alleen uit Langedijk want met maar een paar BMX-verenigingen in de regio zoals in Heiloo, Schagen en Stede Broec, trekt de club ook leden van buiten de gemeentegrenzen. Sinds de sport in 2008 ook een Olympische status kreeg is er een duidelijke groei zichtbaar mede door de successen van o.a. Laura Smulders (brons in 2012) en Jelle van Gorkom (zilver in 2016). Tel daarbij op de wereldtitels die in de afgelopen jaren werden behaald door o.a. Laura Smulders, Twan van Gendt en Niek Kimman, terwijl men ook succesvol was in het landenklassement en de groeiende populariteit is te begrijpen.

Justin Kimmann en Mitchel Schotman behoren ook al enkele jaren tot die vaderlandse top al wisten zij zich niet te kwalificeren voor de aankomende Olympische Spelen. Met de opkomst van corona en het vervallen van vele wedstrijden besloot men her en der eens aan te kloppen bij de diverse verenigingen. Inmiddels heeft het tweetal een heuse status opgebouwd als verzorger van clinics. "Gelukkig heeft corona wat dat betreft ook nog wat goeds gebracht, want zonder de wedstrijden was er niet zoveel aan. Je traint wel en je bent bezig, maar het echte winelement mis je gewoon. Het verzorgen van de clinics maakt echter een hoop goed", zo laten Kimmann en Schotman weten.

"Als je met de jeugd bezig bent en je ziet dat ze ademloos luisteren naar wat jij te vertellen hebt dan geeft dat enorm veel voldoening. Daarbij zien wij dat het met de toekomst ook wel goed zit. Bij alle verenigingen in Nederland barst het van het talent en dat is goed om te zien."

Onder prachtige weersomstandigheden genieten de twee rijders ook volop bij De Kleydrivers waar in de ochtend een groep van zo'n 15 talenten aandachtig luistert naar alle "tips & tricks" van de twee en er in de middag nog een tweede groep wacht. Op een ontspannen manier leggen Kimmann en Schotman uit wat je het beste kan doen bij de start en hoe je je bochtentechniek of het springen kan verbeteren en de jeugd neemt het in anderhalf uur allemaal gretig op. Genieten is het ondertussen ook voor de ouders die voor het eerst sinds lange tijd weer aanwezig mogen zijn na alle coronamaatregelen in het laatste jaar. Zelfs als het officiële programma al is afgelopen dienen zij nog even te wachten want de regionale talenten gaan natuurlijk niet naar huis zonder een handtekening of persoonlijke foto met hun helden van de dag.

Foto's: DP Sportfotografie