CASTELLON DE LA PLANA - Handbalster Bo van Wetering uit Heerhugowaard heeft zaterdagavond voor een unieke prestatie gezorgd door in de interland tegen Kazachstan liefst achttien keer te scoren. Nooit eerder scoorde een Nederlandse speelster zo vaak in een interland.


Tijdens het WK in Spanje wonnen de Oranje-dames zaterdagavond met maar liefst 61-15 van Kazachstan. Toch is het nog de vraag of dat genoeg zal zijn voor het behalen van de kwartfinale. Nederland, de wereldkampioen van 2019, speelt vanavond om 20.30 uur tegen angstgegner Noorwegen, maar is ook afhankelijk van het duel tussen Zweden en Roemeniè. Mocht Zweden winnen, dan mag Oranje in ieder geval niet verliezen.

Veel zal dus ook afhangen van die andere Heerhugowaardse, Tess Wester. De keepster speelde met name in de gewonnen wedstrijd tegen de Roemenen een glansrol en stelde in de laatste seconde bij een 31-30 voorsprong met een katachtige redding de zege veilig.

De 22-jarige Van Wetering, uitkomend voor Odense in Denemarken, scoort er inmiddels lustig op los en is op dit moment topscorer van Nederland op het WK. Met liefst 37 doelpunten uit 45 schotpogingen heeft de hoekspeelster een ongekend hoog percentage van 82 procent.