HEERHUGOWAARD - Maar liefst 50 kinderen verschenen zaterdag 4 maart aan de start van de schoolzwemkampioenschappen in Heerhugowaard. Zwemvereniging AquaWaarD organiseerde dit kampioenschap, waar alle basisschoolkinderen uit groep 3 t/m 8 zich voor op konden geven, in zwembad Waardergolf. In 30 zwemseries namen zij het eind van de middag tegen elkaar op. Alle kinderen sprinten op hun hardst één baan schoolslag, één baan rugcrawl en één baan vrije slag. De kinderen van de Familieschool eindigden in de medaillespiegel het hoogst en namen de overwinningsbokaal in ontvangst.


Na jaren van afwezigheid besloot zwemvereniging Aquawaard het schoolzwemkampioenschap in Heerhugowaard nieuw leven in te blazen. Het sportakkoord van Dijk en Waard gaf hier de mogelijkheid toe, aangezien een promotiesubsidie voor de club werd aangeboden. Leerlingen konden zich individueel aanmelden, maar kwamen ook voor hun school uit. Dit resulteerde ertoe dat al snel het maximum aantal inschrijvingen werd bereikt. De inschrijving was zo succesvol dat er ook een reservelijst is aangemaakt waarop meer dan 25 kinderen hebben ingeschreven. “We denken dat de belangstelling nog wel groter was, niet iedereen heeft zich officieel op de reservelijst laten plaatsen. We waren toch blij dat de lijst er was want door ziekte en afmeldingen op het allerlaatste moment hebben we 4 leerlingen van de wachtlijst alsnog kunnen laten meedoen.” De organisatie koos ervoor de kampioenschappen veilig en overzichtelijk te houden. “Het gaat hier om kinderen die veelal nog nooit een wedstrijd hebben gezwommen. Sommigen hebben al een tijd niet gezwommen in het 25-meterbad dus het is een spannende uitdaging voor iedereen.” Om je goed voor te bereiden konden kinderen van te voren één of twee proeflessen volgen bij Aquawaard, een optie waar 32 kinderen gebruik van hebben gemaakt. “Een mooi aantal als je bedenkt dat deze kinderen nu allemaal een keer sfeer hebben geproefd bij onze vereniging en zo met meer vertrouwen het bad in doken.”

Al met al was het kampioenschap een succes dankzij de inzet van de vele officials en de vrijwilligers van Aquawaard, die in grote getalen aanwezig waren om de kinderen te begeleiden. “We hopen de interesse in de zwemsport weer even flink aangewakkerd te hebben in de gemeente. Uiteraard zijn de kinderen altijd welkom om het wedstrijdzwemmen nog wat verder op te pakken bij onze club.” De eerste plaatsen werden gewonnen door Joy Herweyer (Familieschool), Ni’Jaylee Dors (Kindcentrum de Vlindertuin), Nathan Edosa (OBS Atalanta), Elisa Kossen (Familieschool), Don de Ridder (Zevensprong), Hailey van der Velden (Pater Jan Smitschool), Abdulrazzak Akkad (OBS De Carrousel), Isaura van den Brink (Zevensprong) en Ben Wezelman (Kindcentrum de Boomladder).