ALKMAAR - De routes van de 15e editie van de Wandel4daagse Alkmaar zijn door Sportorganisatie Le Champion definitief gemaakt. In 2022 werden alle routes al vernieuwd en deze zijn inmiddels, met feedback van de wandelaars, verder geoptimaliseerd. De grootste veranderingen zijn doorgevoerd bij de Stad van de Zonroute op de tweede wandeldag. Het populaire Alkmaarse wandelevenement vindt dit jaar plaats van woensdag 14 t/m zaterdag 17 juni.

Voor iedereen is een afstand beschikbaar tijdens de 4daagse. Met 8,5 – 15 – 20 – 25 en 40 km wordt in een klaverblad om Alkmaar gewandeld, richting Bergen, Dijk en Waard, Heiloo en de Egmonden. Inmiddels zijn er ruim 2.500 wandelaars ingeschreven. Er worden meer dan 5.000 wandelaars in Alkmaar verwacht.

Woensdag 14 juni: De Polder-, bos- en duinenroute


De Wandel4daagse Alkmaar start op woensdag 14 juni met het ontdekken van de omgeving Bergen. Deze eerste dag gaat de route door de oer-Hollandse polders, waar wandelaars genieten van de rust langs het water en het eindeloze uitzicht. Men verwondert zich in Park Meerwijk, waar prachtige villa's te vinden zijn. De feestlocatie, waar alle routes al vanaf de eerste editie langskomen is de Ruïnekerk Bergen. Hierna zullen de afstanden hun eigen route vervolgen en terugkeren op het Canadaplein, waar het finishfeest wacht.

Donderdag 15 juni: De Stad van de Zonroute


De Stad van de Zonroute, op woensdag 15 juni, heeft de meeste aanpassingen doorgaan ten opzichte van de editie in 2022. Le Champion heeft de feedback van de deelnemers serieus genomen en een groot gedeelte van het stedelijk gebied aangepast. Ná de start gaat de route via de visbanken bij de Platte Stenenbrug richting het Oosterhout Park, de Turfmarkt en via het Victoriepark richting de nieuwe stempelpost De Terp in Oudorp. Wandelaars genieten op donderdag van de feestlocatie Strand van Luna en lopen door mooie natuur en langs de unieke, duurzame Stad van de Zon-wijk. Andere hoogtepunten op deze dag zijn het Poldermuseum, de Hortus en de Alkmaarse Strijkmolens.

Vrijdag 16 juni: De Pelgrimsroute


De Pelgrimsroute brengt wandelaars, op vrijdag 16 juni, via het stadsbos Alkmaarderhout richting het Heilooërbos. Vervolgens gaat de route langs het Witte Kerkje en het historische Landgoed Ter Coulster. Voordat de routes weer splitsen komen alle afstanden bij elkaar op Landgoed Willibrordus. De 20 kilometer en langere afstanden wandelen langs het Onze Lieve Vrouw ter Noord, de grootste Mariale bedevaartsplaats in Nederland. Vervolgens komen de 25 en 40 kilometer langs de Abdij van Egmond en TPC Heiloo. De 40 kilometer komt ook nog langs de Ruïne Kasteel Egmond en de Slotkapel. Alle afstanden zullen vrijdag langs vele kerkjes en bijzondere, heilige locaties komen, vandaar dat deze wandeldag de Pelgrimsroute heet. Op vrijdag start ook de Halve 4daagse.

Zaterdag 17 juni: De Alkmaarse waterroute


Op de laatste dag draait natuurlijk bijna alles om de feestelijke afsluiting op het Waagplein, maar daarvoor wacht de wandelaars een prachtige route door Alkmaar en omgeving. Op zaterdag staat vooral het water centraal. Waar men ook op de route is, er is water in de omgeving. Langs de Alkmaarse grachten, het Noordhollandsch Kanaal, het Recreatiegebied Geestmerambacht en Het Rijk der Duizend Eilanden (40 km). De 25 en 40 kilometer doen ook de BroekerVeilig aan, het historische handelsgebouw dat boven het water gebouwd is. Voordat de feestelijke intocht op het Waagplein in zicht komt, wandelt men door typisch Alkmaarse wijken. Op het Waagplein is het één groot feest en wordt de wandelprestatie groots gevierd.

Inschrijven


Inschrijven kan t/m 31 mei, via www.wandel4daagsealkmaar.nl. Voor iedereen die maar twee dagen kan of wil wandelen, maar toch de vierdaagse sfeer wil proeven, staat op vrijdag en zaterdag de Halve4daagse op het programma.