ALKMAAR - Ze heeft er keihard voor moeten werken, maar na vijftien jaar is Shona Shukrula (32) daar waar ze wil zijn. Met ingang van volgend seizoen hoopt de Alkmaarse haar debuut als scheidsrechter in het betaald voetbal te maken. “Dit is een droom die uitkomt”, zo laat ze weten op de website van de KNVB.


Het is een bijzondere dag voor Shukrula. Als eerste vrouw promoveert ze naar de groep scheidsrechters betaald voetbal, waardoor ze volgend seizoen wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie mag leiden. “Dat is geweldig, ik ben echt heel blij. Het is een doel waar ik vijftien jaar naartoe heb gewerkt. Dat er geen enkele vrouwelijke scheidsrechter in Nederland mij voor is gegaan maakt het extra bijzonder. Ik vind het heel gaaf dat ik kan laten zien dat dit mogelijk is. Het zou mooi zijn als ik hiermee ook andere meiden inspireer om scheidsrechter te worden.”

Onderdeel van identiteit

Shukrula begon op 17-jarige leeftijd met fluiten bij de amateurs van AFC’34. Een jaar later floot ze haar eerste wedstrijd als KNVB-scheidsrechter. “Ik was net klaar met het vwo en begon met rechten studeren. Sindsdien heb ik een lange weg afgelegd, maar altijd heb ik met plezier gefloten. Natuurlijk heb ik ook tegenslagen gekend, maar uiteindelijk heeft elk niveau waarop ik heb gefloten zijn charmes. De reis die ik heb gemaakt als scheidsrechter, heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Scheidsrechter zijn is echt een onderdeel geworden van mijn identiteit.”

Dat ze de eerste vrouw is die promoveert naar de groep scheidsrechters betaald voetbal ziet ze als een eer. Dat er in Nederland geen vrouwelijke voorbeelden zijn om zich aan op te trekken, maakt Shukrula niet uit. “Ik zie mezelf als sporter, net zoals de andere scheidsrechters in het betaald voetbal. Zij zijn mijn voorbeelden. Wat zij wekelijks laten zien in de Eredivisie of in Europa, dat wil ik ook bereiken. Het is niet makkelijk om de top te halen, maar dit is wel een stap in de goede richting. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben, dat ik dit ook echt nodig had.”

Reacties

Dat ze straks voor duizenden toeschouwers als vrouw tussen de mannen loopt, maakt Shukrula niet uit. Bang voor vervelende reacties vanaf de tribune is ze dan ook niet. “Dat hoort bij het voetballeven en het podium waar ik naartoe wil. Ik heb geen negatieve ervaringen uit het verleden. Ik wil op de juiste manier beoordeeld worden: op mijn kwaliteiten. Kritiek en feedback horen daarbij, dat is inherent aan een leven in de topsport.”

Het relativerende is onderdeel van het nuchtere, Noord-Hollandse karakter van Shukrula. Hetzelfde geldt voor haar promotie. Ja, ze is blij en trots. Maar tegelijkertijd wil ze zich nog niet te vroeg rijk rekenen. “Ik heb geleerd stap voor stap te denken, van wedstrijd naar wedstrijd. Mijn grote doel is mijn debuut maken in het betaald voetbal. Met deze promotie is dat een stap dichterbij gekomen. Ik ben er echter nog niet, ik moet door. Ik zal me in het begin van het volgende seizoen opnieuw moeten bewijzen in de Tweede Divisie, laten zien wat ik kan. Op basis daarvan hoop ik dan mijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal toegewezen te krijgen.”


Foto: Shukrula als scheidrechter in de derde klasse in seizoen 2014-2015 tijdens Reiger Boys-EVC.