OUDKARSPEL - De eerste editie van het Elfdorpentoernooi, georganiseerd door Dirk Snip Biljarts, is een daverend succes gebleken. In Café de Heerlijkheid te Oudkarspel streden tien teams uit verschillende dorpen in de regio om de hoogste eer. Die was uiteindelijk voor Broek op Langedijk dat in een spannende finale nipt te sterk was voor Waarland.


'Eerlijk is eerlijk, ik heb zelf Waarland de gehele week getipt als favoriet', aldus biljartpromotor Dirk Snip alvorens de finale van start gaat. 'Broek op Langedijk is echter gegroeid in het toernooi en staat terecht in de finale. Ik ben dus niet meer zo zeker.' Snip blijkt vooruitziende gaven te hebben want in de finale waar er op drie tafels gespeeld wordt tussen beide dorpen blijkt het razend spannend te zijn. Met een "close finish" weet Broek op Langedijk echter Waarland achter zich te laten en daarmee de 1e editie van het Elfdorpentoernooi op de naam te schrijven. De prijs, een cheque van 1000 euro, stelt het team ter beschikking aan Museum Broekerveiling.

Snip geniet deze avond zichtbaar van de volle tafels en het goed opgekomen publiek in het gezellige De Heerlijkheid en verteld hoe dit initiatief is ontstaan. 'Eind vorig jaar werd ik benaderd door Gudy Zegers, de nieuwe eigenaar van het café. Toen ik met mijn vrouw Mirella langs kwam om een bakkie te doen zag ik direct al mogelijkheden. Gudy en haar team hadden wat moois neergezet en ik zag een mooie trendy café met een goeie zaal om te biljarten. Tijdens dat toernooi viel de naam "Dorpentoernooi" en met dat idee in het achterhoofd gingen diezelfde nacht in bed de radertjes draaien. Met de Elfstedentocht in het achterhoofd ontstond het Elfdorpentoernooi. Elf teams met acht spelers waarvan zes libre en twee driebanders. Achterop de zwarte shirts die de spelers dragen is de naam van hun dorp en de speciale dorpssponsor duidelijk te lezen. Op de finaledag spelen de beste spelers van elk team tegen elkaar.'

Promotie/degradatie
Omdat het met elf teams moeilijk is om een strak toernooischema aan te houden werd er gekozen voor een toernooi met tien teams met een heuse promotie/degradatieregeling. 'Warmenhuizen had al aangegeven dit jaar niet te komen, maar stroomt volgend jaar in. Dat betekent dat jaarlijks de nummer 10 van het toernooi uitgesloten wordt voor deelname in het jaar erop. De regels zijn wat dat betreft keihard', aldus de enthousiaste Snip, die zelf met zijn team Zuid Scharwoude als zesde zou eindigen nadat er verloren werd van Oudkarspel.

De twijfelachtige eer van de laatste plaats ging naar Heerhugowaard-De Noord dat in de strijd om de negende plaats ten onder ging tegen Koedijk. 'Maar De Noord zien we over twee jaar weer terug', waarmee Snip eigenlijk al aangeeft dat er een nieuwe traditie is ontstaan. 'Als je ziet wat we hier in acht dagen hebben neergezet in deze schitterende entourage denk ik dat zeker. De locatie is top, er was volop gezelligheid wat iedereen kent elkaar. Het ons-kent-ons gevoel is dus heel belangrijk, ook met betrekking tot het sportieve aspect want niemand wil voor elkaar onder doen hetgeen het niveau weer omhoog tilt. Dit gaat dus zeker een blijvertje worden'.

Elfdorpentoernooi 2020

Eindstand

1. Broek op Langedijk
2. Waarland
3. Dirkshorn
4. Tuitjenhorn
5. Oudkarpsel
6. Zuid-Scharwoude
7. Noord-Scharwoude
8. Sint Pancras
9. Koedijk
10. Heerhugowaard-De Noord (wordt volgend jaar vervangen door Warmenhuizen)

Foto's: DP Sportfotografie