ALKMAAR – Vele jonge voetballers dromen ervan om net zo goed te worden als Ronaldo, of Messi en schitteren in grote stadions. Dat laatste geldt ook voor Erwin Blank. Schitteren in grote stadions, tijdens grote wedstrijden. Niet als voetballer, maar als scheidsrechter. Al vanaf jongs af aan werkt de Alkmaarder enorm hard voor zijn droom: ,,Dé top, is ook mijn top”.

Om de top te bereiken, is een lange weg nodig. Op zijn dertiende begon Erwin Blank al met het fluiten van wedstrijden. ,,Ik floot op de zaterdagen één of twee wedstrijden van de F tot D – pupillen, en speelde vervolgens zelf een wedstrijd” vertelt de scheidsrechter. De vervolgstappen werden daarna razendsnel gemaakt. Al op zijn zeventiende debuteerde de in Heerhugowaard geboren Blank.

,,Strandvogels – Kwiek’78” herinnert Blank zich nog welke standaard seniorenwedstrijd hij als eerst onder zijn hoede had. Het wedstrijdverslag daterend van 17 september 2006 vermeldt het volgende citaat van oud-Strandvogels trainer Cees Zeilemaker: ‘De 17-jarige!!! leidsman floot een prima wedstrijd. Wanneer je al op zo jonge leeftijd zo een wedstrijd kan fluiten, dan moet je een grote toekomst tegemoet gaan. Zeilemaker blijkt nu, ruim 11 jaar later, gelijk te hebben gehad.Het was voor Blank immers het begin van mooie jaren. ,,Op het niveau waar ik begon, de vijfde en zesde klasse, leer je het meeste.

Promoties
De scheidsrechter slaagde er in het amateurvoetbal in om ieder seizoen te promoveren. Op zijn 24e kwam hij terecht in de Hoofdklasse, toen nog het hoogste amateurniveau. Blank: ,,Daarna kwam ik in het talententraject Betaald Voetbal en mocht ik als vierde man fungeren in de Jupiler League”. De snelle promoties tekenen het talent van de arbiter, die inmiddels in de Jupiler League zijn wedstrijden fluit. Na twee seizoenen in het talententraject te hebben gezeten, zit Blank sinds vier jaar in de masterclass. De Eredivisie is de volgende stap die de Alkmaarder voor ogen heeft. ,,Op dit moment moet ik gewoon goed presteren en dan komt mijn kans vanzelf”.

Ontwikkeling
Dit seizoen mochten al drie scheidsrechters uit de masterclass hun debuut maken op het hoogste niveau. Die kans zal Blank ongetwijfeld ook krijgen. ,,Zolang je degelijk blijft fluiten zou het er een keer aan moeten komen” vertelt de arbiter. ,,Dit seizoen en het vorige gaat het met coach Hans Reygwart erg goed”.

In zijn ontwikkeling krijgt Blank hulp van Reygwart, zijn coach. ,,Hans is heel belangrijk Hij heeft zoveel ervaring, die kan mij elke week verder brengen. Daar bespreek ik elke week de belangrijkste punten mee”.

Ondanks dat hij wekelijks bij clubs uit het betaalde voetbal komt, blijft Blank nuchter. ,,Ik kom wekelijks bij clubs en ik ben in alle stadions geweest. Hoe mooi is dat”. In zijn wedstrijden gaat er een knop om. “Dat is net zoals bij voetballers, die zullen in de stad ook geen sliding maken” grapt Blank.

Grens trekken
In de jaren dat hij als scheidsrechter actief is, ontwikkelt Blank een eigen stijl. ,,Ik ben iemand die veel probeert te laten voetballen, zonder dat de spelregels echt overtreden worden” vertelt de arbiter. ,,Ik denk dat ik een wedstrijd goed kan aanvoelen. Maar je moet een grens trekken, en niet doorslaan in marchanderen of het niet in acht nemen van de regels”.

In de beginjaren van zijn carrière kwam Blank bij vele amateurverenigingen. ,,Ik heb hier in de buurt overal wel gefloten”. De scheidsrechter is ook nog af en toe terug te vinden bij enkele van die clubs. Zo floot hij enkele jaren terug op het Heerhugowaardse voetbaltoernooi de ‘Waard Cup’, en was hij ook actief op het Alkmaarse ‘Kaasstad toernooi’. Blank: ,,Ik voel me absoluut niet te groot om een wedstrijd uit de regio te fluiten. Het is juist heel leuk om weer terug te komen bij de teams waar het voor mij begon”. Het fluiten van amateurwedstrijden is echter incidenteel, door het drukke leven, naast het fluiten van wedstrijden is Blank immers actief als jurist waardoor zijn agenda goed gevuld is.

12 uur momentje
De aanstellingen voor de Eredivisie en de Jupiler League worden elke dinsdag om 12.00 uur bekend gemaakt. Voor Blank toch een wekelijks momentje: ,,Inmiddels is het niet zo spannend meer, maar ik hou het 12 uur momentje er wel in” lacht Blank.

Het moment dat Blank bij de aanstellingen zijn naam bij een eredivisiewedstrijd staat, laat nog even op zich wachten. Wanneer hij zijn debuut mag maken, is lastig te voorspellen. ,,Ik kan zeggen dat ik aan een goed seizoen bezig ben. Je kan aan de aanstellingen zien dat er jongens uit de Masterclass de kans krijgen. Dus als ik zo door blijf gaan dan denk ik dat ik ook de kans ga krijgen”.

Die kans zal de 29-jarige Blank dan ook direct pakken. Alles voor zijn droom. ,,Ik fluit niet over een jaar de wereldbeker, dat zou onrealistisch zijn. Maar ik hoop wel op korte termijn te debuteren in de Eredivisie. En wie weet dat het dan vaker kan gebeuren, een eredivisie wedstrijd”.

Het hoogste niveau van Nederland is niet het eindpunt als het aan de scheidsrechter ligt. ,,De top, is ook mijn top. Zolang ik mijn top nog niet heb bereikt, gaan we lekker door”.