ALKMAAR - Afgelopen zondag 20 november waren er maar liefst 30 rolstoeltennissers in de hal van T.P.C. Daalmeer te vinden tijdens een geslaagd toernooi. Dit waren deelnemers van Rolstoeltennis Alkmaar, TV Nieuwe Sloot Alphen aan den Rijn en Houten. Op de vraag naar een dagtoernooi heeft Jessica Derks van Rolstoeltennis Alkmaar het initiatief genomen om het evenement te organiseren.


"Het toernooi is uniek voor de regio Alkmaar, maar ook in Nederland aangezien dit nog niet eerder is georganiseerd", aldus Derks. Wel zijn er enkele twee- of driedaagse weekendtoernooien, maar deze zijn voor velen niet haalbaar vanwege vervoer, begeleiding en de nodige zondag en de kosten. De deelnemers bleken in Alkmaar super fanatiek. Er werden constant wisselende opstellingen gemaakt. De wedstrijden die werden gespeeld leverden de nodige spanning op. Tussendoor hebben de spelers genoten van een heerlijk buffet.

Rolstoeltennis Alkmaar is onderdeel van T.P.C. Daalmeer en is één van de grootste rolstoelverenigingen in Nederland. Verschillende spelers draaien mee in de Nederlandse top van het rolstoeltennis. Jessica Derks maakt zich sterk voor een ieder die wil tennissen. ''Het is mogelijk om te tennissen, ondanks je beperking(en).'' Dat weet ook Jessica zelf. In 2006 kreeg ze een skiongeluk en is sindsdien rolstoelgebonden. ''Ik heb altijd getennist. Op het moment van revalideren kwam ik in aanraking met rolstoeltennis. Dat was zo'n verademing, dat ik wel kon blijven doen wat ik altijd graag deed.''

De leden komen vanuit de hele provincie, van Den Helder tot Amsterdam. De vereniging bestaat nu 27 jaar en heeft momenteel 30 leden, waarvan 12 junioren en 18 senioren, in de leeftijd van 10 tot 72 jaar. ''Onze club vervult daarmee een meer dan regionale functie. Of de vereniging ook overgaat naar andere regio's? Voor nu blijft Alkmaar de vaste standplaats. Anders krijg je verenigingen met relatief weinig leden. Vroeger was er ook een vereniging in Schagen maar doordat het niveauverschil te groot was, zijn er leden gestopt. Iemand met een spieraandoening heeft minder spierkracht. Dan is het fijn als je tegen iemand van hetzelfde niveau tennist. De groepen kunnen wij nu goed indelen. Ook merken wij dat iedereen bereid is om een afstand te reizen om bij de vereniging op niveau een balletje te slaan. ''

Diversiteit
''Binnen de vereniging hebben we een diversiteit aan handicaps. Leden met een dwarslaesie, amputatie, maar ook leden met een éénzijdige verlamming. Mensen denken vaak: 'Dan kan je toch niet tennissen?' Het kan dus wél. Je kan met een linkerarm en een linkerbeen gewoon tennissen. Rolstoeltennis is niet alleen een sport voor mensen met een – al dan niet aangeboren – lichamelijke beperking. Maar ook voor mensen die niet dagelijks in een rolstoel zitten, die niet meer valide kunnen sporten. Denk onder andere aan een blessure, gewrichtsslijtage of rugklachten.'' Jessica's motto is dan ook: Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. ''Veel mensen denken dat je niet meer kunt sporten met bijvoorbeeld twee versleten knieën. Als zij dan het rolstoeltennis hebben geprobeerd zijn ze zo blij dat ze weer kunnen sporten. 'Had ik dit maar eerder geweten!', hoor ik dan.

Rolstoeltennis is bovenal gewoon leuk, het haalt je mogelijk uit een isolement en is goed voor de sociale contacten. Rolstoeltennisvereniging Alkmaar is in november 2016 een samenwerking aangegaan met de Esther Vergeer Foundation als één van de verenigingen die deelneemt aan het project Join The Club. Mensen die graag een keer rolstoeltennis willen proberen kunnen elke zaterdag van 11:00 tot 15:00 terecht in de hal van T.P.C. Daalmeer aan het Klaas Bootpad 4-6, Daalmeer/Alkmaar.

Voor meer info: www.rolstoeltennisalkmaar.nl of volg de facebookpagina rolstoeltennisalkmaar.