HEERHUGOWAARD - Naast kogelstootster Jessica Schilder, hoewel afkomstig uit Volendam, al jaren trainend bij Atletiekvereniging Hera is Heerhugowaard goed vertegenwoordigd tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Na het uitbrengen van dit arrtikel afgelopen maand in onze krant Update zijn er wel enkele "updates".


Hardloper Tony van Diepen maakte ook vele trainingsuren op de baan van AV Hera, maar de Heerhugowaarder verliet al op jonge leeftijd het ouderlijk huis om zich in het Topsportcentrum te Papendal te gaan focussen op zijn carrière. De specialiteit van de 25-jarige atleet ligt op de 800 meter, maar dit seizoen liet hij zich vooral gelden op de estafette-nummers. Zowel op het EK als het WK pakte hij met de 4x400 meter heren estafetteploeg het goud en dwong daarmee kwalificatie voor Tokio af. Dit deed hij ook met de gemengde estafetteploeg, een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen, waarbij het team bestaat uit twee heren en twee vrouwen. Van Diepen was op beide onderdelen tijdens de kwalificatie de slotloper. Naast de twee onderdelen waarvoor hij reeds geplaatst is hoopt hij zich ook nog individueel te kwalificeren op zijn geliefde 800 meter. (Update 05-07: inmddels heeft Van Diepen zich ook voor die 800 meter gekwalificeerd)


Met een beetje geluk zien we straks drie Heerhugowaardse handbalsters terug op de Olympische Spelen. Tess Wester, Bo van Wetering en Delaila Amega zijn in ieder geval opgenomen in de voorlopige Oranje-selectie van bondscoach Emmanuel Mayonnade . De drie speelsters maakten ook al deel uit van het succesvolle team dat in 2019 goud pakte op het WK in Japan en hopen deze zomer in het land van de rijzende zon op nieuw succes. Voor keepster Tess Wester (28) wordt het de tweede Olympische Spelen want zij was reeds van de partij in 2016 toen Nederland in Rio de Janeiro net naast eremetaal greep en vierde werd. Wester begon haar handbalcarrière bij Hugo Girls en via VZV, VOC en E&O is zij inmiddels al tien jaar in het buitenland actief. Na Duitsland (Oldenburg en Bietingheim) volgden drie succesvolle jaren in Denemarken (Odense) en zal zij komend seizoen uitkomen voor CSM Bucuresti in Roemenië. Delaila Amega (24) en Bo van Wetering (21) begonnen beiden met handballen bij HV Tornado in Heerhugowaard. Amega kwam via SEW en Quintus in 2016 bij het Duitse TuS Metzingen terecht en maakte vier jaar later de overstap naar Borussia Dortmund. Van Wetering koos voor VZV, SEW en VOC om in 2019 eveneens bij TuS Metzingen te belanden. Komend seizoen maakt Bo van Wetering de overstap naar het Deense Odense, de club waar Tess Wester net weer vertrekt. (Update 05-07: Inmiddels is bekend dat Wseteren Van Wetering deel uitmaken van de definitieve selectie. Delaila Amega moet de Spelen aan haar voorbij laten gaan nadat ze op de training een zware knieblessure opliep.

Een andere teamspeelster die we gaan terugzien deze zomer is voetbalster Stefanie van der Gragt (28). De Heerhugowaardse zette haar eerste stappen op het voetbalveld bij v.v. Reiger Boys en via de jeugd van Kolping Boys belandde zij bij AZ gevolgd door Telstar en FC Twente. Na een eerste buitenlands avontuur bij Bayern München koos zij in 2017 voor Ajax, maar een jaar later volgde een droomtransfer naar Barcelona. Na twee jaar in Catalonië keerde zij afgelopen seizoen terug bij Ajax. Van der Gragt maakte al lange tijd deel uit van de succesvolle Oranje Leeuwinnen en was van de partij tijdens het gouden EK van 2017 en het zilveren WK van 2019.


Bovenstaand artikel is afgelopen maand gepubliceerd in onze krant Update welke elk kwartaal verschijnt in de HAL-regio (Heerhugowaard/Alkmaar/Langedijk)