TOKIO - De Nederlandse estafettemannen, met Heerhugowaarder Tony van Diepen, hebben op de Olympische Spelen gestunt door op de 4x400 m zilver te winnen. Het kwartet moest met een Nederlands record van 2.57,18 alleen de Amerikanen voorlaten.


Met Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard Tony van Diepen en Ramsey Angela stond er voor het eerst een Nederlandse ploeg in de olympische finale van de 4x400 m. Vooraf werd gehoopt op brons, maar na een sensationele finale (vier nationale records) werd het zelfs zilver. Bonevacia bracht Oranje naar de zesde plaats, waarna Agard twee plaatsen wist te winnen. Van Diepen liep Nederland het podium op en na een ultieme versnelling passeerde Angela op de streep Botswana.

Voor de Heerhugowaarder die al op jonge leeftijd het huis verliet om in Papendal te trainen kregen de Olympische Spelen toch nog glans nadat hij eerder op zijn favoriete afstand, de 800 meter, werd uitgeschakeld. Van Diepen kende het gehele atletiekjaar veel succes met het estafetteteam op de 4x400 meter. Zo werd de Europese indoortitel behaald en de titel tijdens de World Athletic Relays. Tevens wist men dit seizoen meerdere keren het Nederlands record aan te scherpen.