ALKMAAR - Enya Patel (15 jaar, Heerhugowaard) wint goud en de nationale titel, Claire Koutstaal (16 jaar Santpoort-Noord) en Billy de Munk (14 jaar Bergen) winnen brons.

Van 22 tot en met 24 maart 2019 vond op de 'Vechtsebanen' in Utrecht de kampioenschappen plaats om de nationale titels kunstrijden, onder auspiciën van de 'Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond' (KNSB). Op één locatie kwamen de beste kunstrijders van Nederland bijeen om te strijden om de nationale titels te winnen in de categorie solo dames en heren A/B, het synchroonschaatsen en het showschaatsen 'Artistic Skate'.

Drie dagen lang was het een oogstrelend kijkspektakel op het ijs waarvoor 350 deelnemers zijn geselecteerd van liefst 27 clubs uit bijna alle delen van Nederland. Een jaarlijks terugkerend evenement aan te bevelen aan iedereen die van mooie, artistieke sport houdt.

KNSB Nationale Finales 2019 te Utrecht
Naast de vierdaagse internationale Challenge Cup en het NK voor de kunstrijders uit leeftijdscategorieën in de hoogste A divisie vorige maand in De Uithof in Den Haag, was het nu de beurt voor de overige categorieën.

Onder de solo deelnemers kon AIJC Kunstrijden maar liefst 7 deelnemers afvaardigen. Uit 2 of 3 eerdere landelijke selectiewedstrijden konden de beste 8 rijders uit de M en B categorie opgaan voor de verschillende finales. De A rijders moesten naast leeftijdgebonden criteria ook nog aan een minimum puntenaantal voldoen.

Uiteindelijk had Enya Patel (categorie Maxi) (15 jaar, uit Heerhugowaard) het meeste talent en de skills om het hoogste blok te beklimmen. Met 22.36 punten mocht zij het goud mee naar huis nemen en de titel op haar naam schrijven. Patel stond dit seizoen in totaal reeds 5x op het podium. In dezelfde categorie werd Sanne Dekker (17 jaar) (Limmen) met 17.73 punten heel verdienstelijk 7e.

Clubgenote Claire Koutstaal (16 jaar, uit Santpoort-Noord) reed met veel verve een spannende kur en behaalde met 24.71 punten een mooie 3e plek en ging er met het brons vandoor. Zij kwam uit in de categorie pre Basic Novice B.

Ook Billy de Munk (14 jaar, uit Bergen) behaalde een welverdiende 3e plek in de Basic Novice B. Zij reed zoals altijd met veel passie en dit keer met veel technisch goed uitgevoerde elementen. Met een nieuw personal best van ruim 27 punten mocht zij het brons mee naar huis nemen.

Alledrie de dames behaalden dit seizoen meerdere podiumplaatsen en zullen volgend seizoen een categorie hoger gaan schaatsen.

Overige plaatsen waren er voor clubgenote Maya elKalaani (16 jaar, uit Amsterdam), zij werd 6e in de Advanced Novice B. Haar zusje Katya elKalaani (13 jaar, uit Amsterdam) werd 5e in de Basic Novice A en clubgenote Elizabeth Pielkenrood (12 jaar, uit Bergen) uit dezelfde categorie stond net naast het podium op de 4e plaats.

Meer over AIJC kunstrijden
Wedstrijdrijders trainen in Alkmaar onder Marcus Deen, meervoudig Nederlands Kampioen Kunstrijden en EK en WK rijder. De choreografieën zijn in handen van Terry Banghart, voorheen soliste bij Holiday on Ice en Ice Capades.

Aankomende twee weken zullen de rijders trainen voor de jaarlijkse spectaculaire IJSSHOW op 6 en 7 april, dit jaar in het teken van "Heroes".

Hierna volgt een korte break waarna er wordt doorgetraind op het zomerijs op de Meent Bauerfeind in Alkmaar.

In de zomer zal o.l.v. Marcus Deen en diverse (buitenlandse) gasten en specialisten de 3e editie plaatsvinden van het Summercamp Kunstrijden Alkmaar. Wedstrijdrijders trainen in een paar weken zeer intensief aan hun techniek, skating skills, presentatie, nieuwe kuren en conditie voor het aankomende wedstrijdseizoen.