HEERHUGOWAARD - Begin maart wist kogelstootster Jessica Schilder (22) uit Volendam zich tijdens het EK Atletiek in Torun (Polen) te kwalificeren voor de Olympische Spelen door een vijfde plaats en een PR van 18.69 meter. Afgelopen maandag bezochten wij haar tijdens de training bij A.V. Hera in Heerhugowaard.


De Volendamse traint inmiddels al vele jaren met haar vaste trainer Hans Arnhard bij de Heerhugowaardse atletiekvereniging, en blikt graag nog even terug op dat succesvolle Europees Kampioenschap in Polen. Schilder, toen nog 21, wist dat zij 18.50 meter moest stoten om Olympische kwalificatie af te dwingen. Op donderdag zat zij er toen al dichtbij met een persoonlijk record van 18.48 meter wat weliswaar net niet genoeg was, maar wel voldoende om de finale van het EK te halen.

Op zondag, tijdens die finale, overtrof ze zichzelf nogmaals. "Toen de kogel neerkwam dacht ik wel dat die aardig in de buurt zat van de kwalificatie-eis, maar toen ik op het bord eenmaal 18.69 zag staan kwam alles los. Ik was zo enorm blij, maar tegelijkertijd ook zo emotioneel. Dit is waar ik het allemaal voor gedaan heb." Met haar nieuwe persoonlijke record eindigde ze tevens op de vijfde plaats op het EK, een voorlopig hoogtepunt in haar loopbaan die straks een passend vervolg moet krijgen in Tokio.

Tijd om het rustig aan te doen is er nauwelijks want over ruim twee maanden (vanaf 23 juli) volgen de Olympische Spelen al. Schilder zal naast de trainingen met trainer Arnhard bij A.V. Hera de komende periode ook veelvuldig trainen met de Nederlandse Atletiekunie op Sportcentrum Papendal en er volgen in juni en juli nog enkele nationale en internationale wedstrijden waarbij zij haar stijgende vorm wil bevestigen.

Het uitgebreide interview met Jessica Schilder is eind volgende maand te lezen in onze krant Update en natuurlijk op onze online dagbladen. Daarnaast blijven wij Jessica uiteraard volgen op weg naar Tokio.