HEERHUGOWAARD – In de eerste ronde van het bekertoernooi won HV Tornado met één punt verschil van Meervogels’60. Afgelopen dinsdagavond, in de tweede ronde tegen Vido, was het zo mogelijk nog spannender. En opnieuw slaagde de Heerhugowaardse ploeg er in om een overwinning te boeken, 26-25.

Het is een knappe prestatie van HV Tornado, dat in de competitie de laatste plaats bezet. Het zit de ploeg nog niet mee, want in het bekertoernooi liet het afgelopen dinsdagavond opnieuw zien met de strijdlust en bij vlagen sterk spel prestaties te leveren. Met Vido trof het immers een ploeg uit de Tweede Divisie. In die competitie staat de Purmerendse ploeg puntloos onderaan. Voor beide teams betekende het dus dat er vertrouwen kon worden getankt.

Voorsprong
In het bekertreffen met Vido kende HV Tornado een sterk begin en kwam in de eerste tien minuten zeven keer tot scoren. Zo sloeg het een gaatje van drie punten. De Heerhugowaardse ploeg slaagde erin om de voorsprong in de gehele eerste helft vast te houden, variërend van één tot drie punten verschil. De marge had hoger kunnen zijn, maar keepster Renée Dekker was niet in haar beste doen en werd na ruim een kwartier afgelost door Britt Driesse. ‘Dat is erg vervelend. Voor haar en voor mij. Als de kans zich voor deed had ik haar na rust ingebracht, maar het gaat om de overwinning’, zei Hans Eilers na afloop.

Enerverend
Die kans deed zich niet voor in de tweede helft. Na een 13-12 ruststand bleven beide ploegen strijden en kon er geen groot verschil worden vastgehouden. Wel behield de thuisploeg de voorsprong. Zelfs toen er vanwege tijdstraffen maar viel speelsters stonden werd er gescoord en maakte Driesse indruk met meerdere belangrijke reddingen. Vier minuten na rust slaagde Vido er in om op gelijke hoogte te komen. Dit gebeurde in het vervolg nog twee keer, maar telkens wist Tornado de leiding weer te nemen. Een kwartier voor tijd liep het zelfs weg naar 25-21. Opnieuw knokte de Purmerenders zich terug.

In de slotfase waren de scheidsrechters gul met tijdstraffen en het geven van strafworpen. Het leek Tornado de das om te doen, maar Driesse hield haar ploeg op de been waarna Anja Borst voor een nieuwe voorsprong zorgde. Deze werd in de slotminuten ook niet meer weggegeven. ‘Af en toe waren er geweldige ballen, maar soms was het slordig. Al zie ik nog steeds elke week progressie’, aldus Eilers die zijn ploeg wederom veel strijd zag leveren. De coach is vol vertrouwen over de komende weken. ‘Als wij zo ballen als vanavond dan hoeven wij niet onderaan te staan. Met deze instelling omen we een heel eind.’

Doelpunten HV Tornado: Kelly Aalberse (5), Anja Borst (5), Sindy Schouten (5), Judith de Vries (4), Britt Rood (3), Leonie van de Gracht (2), Jooske Visser en Danielle Postma.