CALGARY - Irene Schouten (31) zet na het seizoen een punt achter haar topsportcarrière."Na 15 jaar topsport wil ik andere dingen", zo liet de drievoudig olympisch kampioene vandaag weten op haar sociale media.


Mogelijk heeft de Noord-Hollandse schaatster haar laatste races afgelopen weekeinde al geschaatst. Komend weekeinde zijn op de NK allround in Heerenveen tickets te verdienen voor de WK allround, maar het is de vraag of ze in Thialf in actie komt.

Ruim een maand geleden bracht Schouten de coaches Arjan Samplonius en Jillert Anema op de hoogte van haar besluit. Na haar drie gouden medailles op de Olympische Spelen in Peking in 2022 reed Schouten afgelopen weekend in Calgary haar beste WK ooit met 3 keer goud en 1 keer zilver.

Vandaag liet de Westfriese schaatster weten echter ook optimaal te willen genieten van andere dingen. "Na mijn succesvolle Olympische Spelen en vele wereldtitels kan ik terugkijken op een supermooie en geslaagde carrière. Ik heb bereikt wat ik wilde. Alleen het winnen van de Elfstedentocht ontbreekt nog op mijn lijst. Na het Olympische jaar realiseerde ik mij dat het lastig zou worden om me direct aan een nieuwe Olympische cyclus van vier jaar te committeren. Ik heb toen besloten om het per jaar te bekijken. Afgelopen weekend liet zien dat ik in topvorm ben en dat ik nog steeds geniet van de wedstrijden. Ik voel me sterk en schaatste afgelopen dagen zelfs mijn snelste rondes ooit. Maar ik realiseer me ook dat er een leven is naast de topsport. Daar kijk ik ook echt naar uit".