HEERHUGOWAARD - Om 13:00 uur werden wereldkampioenen Bo van Wetering en Delaila Amega gehuldigd in de plaats waar het voor hun allebei begon. De opkomst was verrassend aangezien de hele zaal volstond met enthousiaste Heerhugowaarders die hen dolgraag wilden feliciteren en voor handtekeningen en foto’s kwamen. ‘Het was een aangename verrassing, ik had verwacht dat alleen onze ouders en wat familie er zouden zijn’, aldus Bo van Wetering.

Beide spelers startten hun carrière bij HV Tornado in de jeugd, hier speelden ze beiden tot hun twaalfde en kozen toen voor een grotere uitdaging elders. Amega benoemde dat ‘het voor de meiden in het veld een stuk minder spannend is dan op de bank te zitten, we zaten elkaar helemaal te knijpen’. Ook ontvingen de dames nog de Gouden Reiger, de hoogste gemeentelijke erkenning die gegeven kan worden in Heerhugowaard.

Na de huldiging in het gemeentehuis gingen de dames met speciaal vervoer, een ouderwetse brandweerwagen, naar het complex van HV Tornado. Hier stond de sportkantine ’t Lobje helemaal vol, en was er vooral veel jeugd aanwezig. Amega en Van Wetering werden benoemd tot erelid van de club, dit door hun prestatie maar ook in verband met hun enthousiaste promotie voor de sport zelf. Ze ontvingen een oorkonde van de club en kort erna gingen ze met de jeugdteams op de foto en deelden ze handtekeningen uit.

Als afsluitende boodschap van de club werd door de oud-trainster van Van Wetering nog verteld over hoe ze ‘een pitbull is die maar één ding wilt, en dat is de bal’. Een uitspraak die kenmerkend is voor de bijzondere prestatie die de meiden geleverd hebben.

De eveneens uit Heerhugowaard afkomstige Tess Wester, keepster van het gouden Oranje-team, kon helaas wegens andere verplichtingen niet bij de huldiging aanwezig zijn. Zij wordt waarschijnlijk in een later stadium nog gehuldigd door de gemeente Heerhugowaard.