ALKMAAR – Het komende jaar staat voor DAW in het teken van vele evenementen. Aanleiding is het honderd jarige bestaan van de zwemvereniging. Een mijlpaal die de Alkmaarders niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. ,,Dit hebben we met z’n allen bereikt”.

Het jubileumjaar staat bol van evenementen. Dat wordt snel duidelijk als bestuursleden Hans Schoenmakers en Angelique Wittenbernds in het clubhuis van DAW een paar activiteiten bespreken. Eén daarvan is het NK synchroonzwemmen, welke enkele weken geleden plaatsvond in de ‘Hoornse Vaart’. Het leverde vele complimenten op. ,,Bijvoorbeeld van de KNZB Manager. Die vond het super. Dat is natuurlijk erg leuk leuk om te horen” vertelt Schoenmakers. De sfeer tijdens het hele weekend was uitstekend, volgens de vele bezoekers en deelnemers was de prettige sfeer die er bij DAW heerst te merken tijdens het hele weekend.

Schoenmakers kan gezien worden als een echte clubman. Al vanaf zijn elfde is hij aan de club verbonden. ,,Ik ben een paar jaar hoofdtrainer geweest bij een andere club, maar wel verbonden gebleven aan DAW. Sinds 2002 ben ik weer terug en gaandeweg ben ik ook steeds meer gaan doen. Tot het bestuur een probleem had en mij vroeg hen te komen helpen” vertelt het bestuurslid die dus veel tijd en energie in de club steekt. Voor Wittenbernds is dat niet anders. Vorig jaar kwam zij in het bestuur terecht en vervult eveneens een belangrijke rol binnen de vereniging. Beiden zijn samen met de andere bestuursleden en tal van vrijwilligers betrokken bij het honderd jarige jubileum. ,,Er gaat een hoop tijd in zitten” zeggen beiden eensgezind. Wittenbernds vult aan: ,,Voor zo’n evenement daadwerkelijk plaatsvind heb je natuurlijk al zoveel te doen en te organiseren. Wij zijn nu al vijf maanden bezig. Het vergt veel tijd, creativiteit en inzet. Dat is leuk, maar we hebben er wel hulp bij nodig. En wij zijn blij met alle hulp die we krijgen”.

Enkele van de evenementen die nog komen zijn de uitwisseling met Bath Dolphin, welke dit jaar jubileert met 70 jaar, een groot zwemtoernooi, een waterpolotoernooi, een trainingskamp in Montenegro en nog vele andere evenementen. “Het wordt een vol jaar” zegt Schoenmakers, vol enthousiasme.

Feest weekend
Voor niet-leden zal het NK synchroonzwemmen een hoogtepunt zijn van dit kalenderjaar. Toch moet DAW het mooiste nog komen. In september staat er immers een feestweekend op het programma. ,,Vrijdagavond is voor alle sporters, zaterdag organiseren we een sport en spel circuit voor de jeugd en als hoogtepunt voor iedereen die zwemmen leuk vindt, gaan we het Guinness Book record Watertrappelen aanvallen. ‘s Avonds is dan feestavond, wat een reunie gaat worden met vele leden en oud leden” somt Schoenmakers het programma op. ,,Zondag hebben we een aantal clinics staan met een afsluitende barbecue voor alle leden”.

Omnisportvereniging
Het honderd jarige bestaan is mogelijk ook een begin om de verschillende sporten naar elkaar toe te laten groeien. DAW bestaat biedt een breed scala aan zwemsporten. Van SuperSpetters (leszwem methode), via Swim en Fun, wedstrijdzwemmen, tot aan trim- en masterszwemmen voor volwassenen. Daarnaast heeft DAW een grote waterpolo afdeling en een synchroonzwem ploeg. Schoenmakers: ,,Het zijn allemaal verschillende takken van de zwemsport, die we met het jubileum proberen dichter bij elkaar te brengen”.

Trots
De ‘eilandjes’ vormen de zwemvereniging. ,,Wij zijn een club waarvan een heleboel leden trots zijn op het feit dat DAW al zo lang bestaat, dat er heel veel zwemmers al lang lid zijn van de vereniging, en dat nieuwe leden zich welkom voelen” vertelt Wittenbernds. ,,Vrijwilligers zijn altijd nodig en van harte welkom. Samen met een team van enthousiaste vrijwilligers houden we deze vereniging al 100 jaar draaiende. ”Het komende jaar is druk voor het bestuur, en de vrijwilligers. De club neemt desondanks wel de tijd om te beseffen hoe bijzonder deze mijlpaal is. ,,Dit hebben wij met z’n allen bereikt”.