HEERHUGOWAARD - Dit is een artikel afkomstig uit onze krant update.

Voetbalvereniging Reiger Boys bestaat op 6 juli 2018 exact 70 jaar. Behalve tal van activiteiten die vanaf die datum op de rol staan is de club dit jaar ook organisator van de Waard Cup, het onderlinge treffen tussen de Heerhugowaardse verenigingen.

De regionale aftrap van het seizoen wordt dit jaar gehouden tussen 18 en 25 augustus op Sportpark De Wending.

De Waard Cup kent een rijke traditie in de vorige eeuw. Na enkele jaren van het toernooi verstoken te zijn geweest kwamen de verenigingen een paar jaar geleden bij elkaar om het geheel nieuw leven in te blazen. Hierbij werd besloten dat de vereniging die een jubileum vierde het toernooi mocht organiseren. Bij de herstart in 2015 viel die beurt ten deel aan WMC en mocht SVW ’27 er met de hoogste eer vandoor gaan. Een jaar later werd het toernooi georganiseerd door KSV en was de hoofdprijs voor Hugo Boys. Verleden jaar ging de Waard Cup naar het toen 90-jarige SVW ’27 en mocht Reiger Boys de wisselbeker mee naar huis nemen, en tevens het toernooi dit jaar organiseren. Na het toernooi dragen zij het stokje dan over aan Hugo Boys dat in 2019 maar liefst 85 jaar bestaat en dan het complex beschikbaar stelt.

UITDAGING

Voorzitter Ben Rietveld van Reiger Boys ziet het organiseren van de Waard Cup in ieder geval als een uitdaging. Samen met Lisanne Meijer, Marlieke van Vught en Paul van der Molen vormt hij de toernooicommissie van deze editie en daar kijkt men reikhalzend naar uit. ‘Na al die jaren dat de Waard Cup niet is georganiseerd zit het voor iedere vereniging vol leermomenten, en die zullen wij ook ongetwijfeld krijgen. WMC, KSV en SVW ’27 hebben het in ieder geval van de grond gekregen en nu is het aan ons, en volgend jaar aan Hugo Boys, om dat voort te zetten. Uiteindelijk willen wij er als Heerhugowaardse verenigingen een mooie traditie van maken. We kijken wel eens jaloers naar onze buren in Langedijk die met de Zuurkool-Cup een toernooi van formaat hebben. Onze ambitie en doelstelling is om ook iets dergelijks neer te zetten in Heerhugowaard, en door goed samen te werken denken wij die kant op te kunnen’.

VOORBEREIDING

Uiteindelijk geldt de Waard-Cup voor trainers en spelers nog altijd als voorbereiding op de beker en competitiewedstrijden die net als in 2017 laat zullen aanvangen. ‘Dat is wel een nadeel’, aldus Rietveld. ‘Op het moment dat de Waard Cup op 18 augustus van start gaat zitten we nog vol in de zomervakantie en geen enkele club zal dan ook compleet zijn. Voor de trainers is dit echter ook een mooie gelegenheid om eens andere (jeugd) spelers uit te proberen’ Over de format van het toernooi geeft de toernooicommissie aan wel een aantal wijzigingen door te voeren. ‘In de zomer hebben wij nog niet de beschikking over onze grasvelden vanwege gemeente-onderhoud en dat betekent dat de complete Waard-Cup op ons kunstgrasveld (KGV) wordt gespeeld. Werden er in de vorige edities telkens wedstrijden tegelijk gespeeld daar gebeurt dat nu achter elkaar. Het publiek heeft dus de gelegenheid om meerdere wedstrijden achter elkaar te zien in plaats van heen en weer te lopen tussen de velden. Hoe het er qua concept precies uit gaat zien is op dit moment nog niet helemaal duidelijk Op 9 april zijn we met 13 mensen van de vijf clubs bij elkaar gekomen en ons streven is een toernooi te organiseren met drie speeldagen, dus niet zoals in de voorgaande jaren op vijf avonden. Wat wel zeker is dat er op de afsluitende finaleavond op zaterdag 25 augustus een gezellige feestavond met muziek georganiseerd wordt waarbij iedereen welkom is. Zowel op de website als op de sociale mediakanalen willen wij de Waard-Cup in ieder geval uitgebreid onder de aandacht brengen in de komende maanden’.

JUBILEUM

Tot slot zorgt de toernooicommissie ook nog voor een primeur want Reiger Boys heeft het plan opgevat om na de Waard Cup in september ook een soort van Mini Waard Cup te organiseren voor de jeugd van de vijf Heerhugowaardse verenigingen. ‘Hierbij wordt natuurlijk wel goed naar de kracht van de diverse teams gekeken. Men heeft er niets aan om een O11-team dat hoofdklasse speelt te laten voetballen tegen leeft ijdsgenootjes die in de 4e klasse uitkomen. Lisanne, Marlieke en Paul die behalve in de Waard Cup-commissie ook deel uit maken van de jubileumcommissie (samen met Hans van der Veldt en Nico de Krijger) zijn hier al volop mee bezig en ook dit belooft een mooi evenement te gaan worden. Wat er verder allemaal staat te gebeuren in het jubileumjaar houden we nog even voor ons, maar deze vijf mensen zijn er al maanden lang mee bezig om tal van prachtige activiteiten te ontplooien zoals ook al zichtbaar op onze website en social media. Op vrijdag 6 juli, onze verjaardag, startten we met een daverend feest voor jong en oud waarna er maandelijks nieuwe activiteiten worden georganiseerd’.

Rivaliteit voetbalclubs

Hoewel vriendschappelijk zorgt de Waard Cup ook altijd voor een stukje rivaliteit zo vertelt ook Hugo Boys-voorzitter Wim Haisma: ‘In mijn ogen is de Waard Cup belangrijk. Je krijgt de gelegenheid om mooie oefenwedstrijden te spelen tegen goede teams. Zoals bekend heerst er een gezonde rivaliteit tussen de verenigingen. Veel spelers kennen elkaar en willen niet van elkaar verliezen. Het gaat dus ergens om en zijn niet zomaar oefenwedstrijden. Voor trainers is het ook een mooie gelegenheid om nieuwe spelers te testen of spelers eens op een andere positie te laten spelen. Het belangrijkste blijft echter de verbinding met de diverse clubs. De ene vereniging kom je nu eenmaal meer tegen dan de ander. De Waard Cup is een mooie gelegenheid om elkaar te spreken over voetbal en andere zaken te evalueren rondom de clubs. In mijn ogen blijft het bijzonder dat een grote plaats als Heerhugowaard nog steeds geen 1e klasser heeft terwijl er hier in de regio wel genoeg jeugdig talent rond loopt’. Met betrekking tot de komende editie kijkt Haisma alvast vooruit naar het jaar erop: ‘Mijn verwachtingen voor de komende editie zijn groot. Tijdens de evaluatie van vorig jaar hoorden wij over de plannen van Reiger Boys en dat belooft wat. Wij gaan goed kijken hoe men dit oppakt en uiteraard de goede ideeën meenemen naar volgend jaar’.

Zijn collega Hilko Kramer van SVW ’27 vult aan: ‘De Waard Cup is de regionale aft rap van het amateur seizoen, elke voetballiefhebber uit Heerhugowaard kan onder veelal zomerse omstandigheden weer zijn favoriete club aanschouwen. De spelers kennen elkaar bijna allemaal en vinden het leuk om tegen elkaar te spelen. Ook voor de supporters en de bestuurders is het leuk om elkaar eens te treff en, temeer omdat SVW ‘27 in de reguliere competitie nooit tegen de teams uit Heerhugowaard speelt.

Ook deze editie zal SVW ‘27 als enige 2e klasser als favoriet worden gezien. Maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. Iedereen wil van elkaar winnen met veel strijd en de laatste 2 edities gingen Hugo Boys en Reiger Boys er met de wisselbeker vandoor. Bovendien wil SVW ‘27 bij Reiger Boys op een sportieve manier wraak nemen voor het missen van de hoofdprijs afgelopen editie van de Waard Cup. Het huidige seizoen loopt op zijn einde en hopelijk slaagt SVW ‘27 erin om in de 2e klasse te blijven. SVW ‘27 kijkt nu alvast vooruit naar het volgend seizoen: het ziet ernaar uit dat de meeste spelers uit de huidige selectie blijven. Daarnaast zal een grote groep talentvolle spelers de overstap maken van Onder 19 naar de selectie. Voor versterking van de technische staf rond de selectie is Arjan Maas, nu nog hoofdtrainer bij Apollo’68, aangesteld als trainer van het 2e team. De Waard Cup is zowel voor hoofdtrainer Patrick van der Fits als Maas natuurlijk een uitstekend gelegenheid om de spelers te beoordelen. De afgelopen editie ingestelde regel dat onbeperkt mag worden gewisseld is goed bevallen. De angst dat door de vele wissels onrust zou ontstaan tijdens de wedstrijd bleek ongegrond’.

Voorzitter Ben Bakker van WMC zegt over het toernooi: ‘De Waard Cup is behalve een ideale gelegenheid voor de teams om te oefenen als voorbereiding op het nieuwe seizoen ook een treff en tussen teams die niet voor elkaar willen onderdoen. De spelers van de teams kennen elkaar en ondanks de onderlinge rivaliteit hoort saamhorigheid mijn inziens een belangrijk element te zijn bij zo’n toernooi. Reiger Boys is de organiserende vereniging en die willen graag in hun jubileumjaar er een mooi toernooi van maken. Het is nu voor het 4e jaar dat het toernooi na een herstart wordt georganiseerd dit na een jarenlange onderbreking. Ik hoop dat we in de toekomst in staat zijn er net zo’n publiekstrekker van te maken als de wedstrijden om de Zuurkool Cup. Ook is dit toernooi een mooie gelegenheid om de verstandhouding tussen de clubs te verstevigen. Alle verenigingen hebben namelijk het zelfde doel, namelijk mensen in de gelegenheid stellen de voetbalsport te beoefenen. Dan is samenwerken beter dan elkaar te beconcurreren. Ik hoop dat we na het toernooi kunnen zeggen, het was een geslaagd toernooi, zowel qua publieke belangstelling, het weer en natuurlijk sportiviteit’.

Namens KSV spreekt het bestuurslid voetbal-technische zaken Rick Volkers: ‘We zijn blij met het goede contact tussen de verenigingen. Het overleg over het programma verliep ook prima. De wedstrijden zijn vroeg in het seizoen waardoor de trainer de mogelijkheid heeft om diverse spelers aan het werk te zien, en zijn spelersgroep klaar te stomen voor de competitie. Voor de spelers is het vooral een leuke uitdaging om uit te komen tegen vrienden, familie of collega’s want iedereen kent elkaar. We hopen op een sportief en gezellig toernooi waarbij we na SVW ’27, Hugo Boys en Reiger Boys voor een nieuwe winnaar van de Waard Cup gaan’