HEERHUGOWAARD – Na twee jaar kende het Heerhugowaards/Baanbereik Open een nieuwe winnares in het dames enkelspel. Kim Hansen versloeg titelverdedigster Jasmine Apawti. Quinten Kleiboer kroonde zich in het heren enkelspel tot winnaar.

Met Kim Hansen (Hillegom) en Quinten Kleiboer (Heerde) kwamen de winnaars van deze editie van het Heerhugowaards/Baanbereik Open buiten Noord-Holland. Het bewijst nog maar eens dat het jaarlijkse NRT* toernooi niet alleen interessant is voor regionale tennissers. Velen reizen het land door om tijdens deze toernooien punten voor de nationale ranglijst te behalen. Hansen en Kleiboer slaagden het beste in die missie.

Opsteker
Voor Quinten Kleiboer was de toernooizege een fijne opsteker. Vorig jaar werd de 18-jarige immers geplaagd door blessureleed, maar inmiddels is de in Zwolle geboren tennisser weer terug op de baan. Zo ook op het tennispark van T.V. Heerhugowaard waar hij in een 2 uur en 20 minuten durende finale de zege naar zich toe trok. Waar hij vorige week bij het Tennispark Marlot Open (NRT) in de halve finale strandde, daar wist hij nu wel de eindstrijd te halen. Die bereikte hij door de als tweede geplaatste Pascal Wagemaker in de halve finale opzij te zetten. Wagemaker was één van de drie namen die aan het begin van de week het etiket ‘favoriet’ kreeg opgeplakt, maar de finale bleek voor hem niet haalbaar. Net zoals voor Martijn Kerssens die zich op het laatste moment had afgezegd en Jake Mak, die afgelopen donderdag moest opgeven.

In de finale trof hij Ethan Florens, die het vooral in de kwartfinale zeer lastig had. Toen kwam hij na bijna drieënhalf uur als winnaar uit de strijd. Nu had hij het op de slotdag van het toernooi wederom lastig. In de eerste set (1-6) zag het er niet naar uit dat hij Quinten Kleiboer van de zege af kon houden, maar in de tweede set werd weer eens bewezen dat tennis een onvoorspelbare sport kan zijn. Florens kwam op een 5-1 voorsprong wat al verrassend te noemen was, maar nadat Kleiboer zich terug knokte tot 5-5 moest hij nog diep gaan om er een derde set uit te slepen. Die kwam er nadat er in een tiebreak de setwinst werd geboekt. Uiteindelijk kon Kleiboer zich herpakken en won de derde en beslissende set overtuigend met 1-6.

Geen drie op een rij
Bij de dames had Jasmine Apawti zich opnieuw geplaatst voor de finale, waarin ze vocht voor de toernooizege. Dat zou voor de Zaanse tennisster het derde jaar op rij zijn dat ze de zege pakt in Heerhugowaard. Kim Hansen stak er met 6-2 en 6-4 echter een stokje voor. De dame uit Hillegom had afgelopen vrijdag al Chelsea Apawti verslagen, waarna nu haar zus Jasmine in een anderhalf durende partij opzij werd gezet. Voor Hansen was het haar eerste toernooizege van het kalenderjaar.

Net zoals in het enkelspel streed Jasmine Apawti, samen met haar zus Chelsea, in het dubbelspel voor de zege en ook hier had ze een titel te verdedigen. Opnieuw lukte het niet om te winnen. Zo kwam er toch Heerhugowaards succes, want de zussen Bibi (spelend bij T.V. Heerhugowaard) en Nina Kruijer (tot vorig jaar spelend bij T.V. Heerhugowaard) hadden 42 minuten nodig om de 2-0 zege (6-1, 6-2) te pakken. Bij de heren nam de dubbelfinale beduidend meer tijd in beslag. Daar duurde het iets meer dan twee uur voor er twee winnaars waren. Andre Hillenius en Niels Hoefsloot waren met 2-1 (6-2, 3-6, 6-4) te sterk.