HEERHUGOWAARD - De derby in de hoofdklasse handbal tussen de dames van Tornado en KSV heeft een 19-26 overwinning voor KSV opgeleverd. Na een voortvarende start van de Kruizer ploeg kwam Tornado dit nimmer meer te boven. Na zeven doelpunten achterstand bij rust kwam de thuisploeg in de tweede helft nog wel even terug tot op twee treffers, maar KSV liep uiteindelijk uit naar een dikverdiende zege.

Het KSV van coach Alice Zonneveld kende zoals gezegd een prima start in een volgepakt Sporthal Waardergolf. Hoekspeelster Judith Groot maakte al in de eerste minuten twee prachtige treffers en vanaf dat moment liep het Tornado van coach Sander van Duffelen achter de feiten aan. Want telkens als Tornado het net wel wist te vinden achter de uitstekend keepende Brenda de Boer dan liep KSV vervolgens weer verder uit. Net als in de voorgaande duels leverde de derby uiteraard weer veel strijd op waar de beide scheidsrechters Brasser en Batenburg hun handen aan vol hadden. Tot twee maal toe werd er een speelster van Tornado met een tijdstraf weggestuurd en hier profiteerde KSV optimaal van door naar een 7-14 ruststand uit te lopen waarbij behalve de al genoemde Groot ook Rosina Vreeburg en Pauline Korver behoorlijk op schot waren.

De ruime voorsprong van KSV was echter geen garantie voor de zege, want na de pauze was het Tornado dat fel uit de startblokken kwam met vier doelpunten op rij. Vooral door het scorend vermogen van Kelly Aalberse en Anja Borst kwam de thuisploeg steeds dichterbij, en het werd zelfs even goed spannend toen halverwege de tweede helft de stand 16-18 op het scorebord kwam en KSV een drietal tijdstraffen kreeg. Opmerkelijk genoeg wisten de KSV-ers ondanks de numerieke minderheid wel het net te vinden, en nadat het vier keer op rij gescoord had was het verschil definitief gemaakt met een 19-26 eindstand tot gevolg. KSV-speelster Rosina Vreeburg gaf toe 'm wel heel even geknepen te hebben: ,,We zeiden in de rust nog tegen elkaar waakzaam te zijn voor de stormloop van Tornado en toch gebeurde het. Uiteindelijk hebben we orde op zaken gesteld en dik verdiend gewonnen".

Door de overwinning staat KSV op de vierde plaats in de hoofdklasse met vijf punten achterstand op koploper Geel Zwart. Tornado zakt met vier punten uit zes duels af naar de tiende plaats en houdt nog slechts twee ploegen onder zich. Volgend weekend ontvangt KSV op zaterdag de nummer twee in de stand, Zeeburg en moet Tornado op zondag op bezoek bij koploper Geel Zwart.

HV Tornado - KSV 19-26 (7-14)
Topscorers Tornado: Kelly Aalberse (5), Anja Borst (4), Leonie van der Gragt, Floor Groenveld, Daniëlle Postma (ieder 2), Maaike Blom, Julie Markerink, Sindy Schouten, Marleen Stam (ieder 1)
Topscorers KSV: Judith Groot, Pauline Korver (ieder 8), Rosina Vreeburg (6), Jorien Weel (2), Jacqueline Kohne, Mandy Zijlstraa (ieder 1)