HEERHUGOWAARD – De kippenbrugderby is al jaren een begrip in Heerhugowaard en Hensbroek. Komende zondag staan KSV en Apollo’68 weer tegenover elkaar tijdens de derby waarbij meer op het spel staat dan de drie punten.

Twee jaar geleden kwam Roy van der Roest naar KSV. De van origine verdediger kwam over van Legmeervogels. Inmiddels heeft de speler, die inmiddels op het middenveld te vinden is, drie edities van de kippenbrugderby gespeeld. Hij won er een met 1-5, en speelde tweemaal gelijk. Belangrijker is nog dat hij weet hoe erg het duel leeft. “Het is een wedstrijd welke op de fiets te bereiken. De jongens kennen elkaar onderling en daardoor leeft zo’n wedstrijd” vertelt de 27 jarige. “Het is voor Tristan (Ooms, red.) ook een bijzondere wedstrijd, omdat hij natuurlijk ook een aantal seizoenen terug bij Apollo met de heren heeft gewerkt”. Ooms was tussen 2014 en 2016 twee jaar werkzaam bij de Hensbroekers.

De derby is tevens de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft. Tot nu toe kan KSV terugkijken op een uitstekend verlopen seizoen. Van der Roest: “De eerste seizoenshelft zijn wij veel beter doorgekomen dan een seizoen geleden. Ik denk dat we de de opwaartse spiraal die we de tweede seizoenshelft 2016-2017 hebben gehad, goed hebben weten door te zetten”. De huidige zesde plaats die de ploeg bezet laat zien dat de Heerhugowaarders mooie resultaten behaalt. “Het hoogtepunt was de overwinning op Hugo Boys. Ik denk dat we zelfs nog een aantal punten hebben laten liggen in een aantal wedstrijden, zoals bijvoorbeeld tegen WMC” vervolgt de middenvelder.

Nuchter blijven
Ondanks de sterke resultaten en de kleine achterstand op de top vier blijft KSV nuchter. Promoveren is een woord wat de Heerhugowaarders makkelijk weg lacht. De ploeg weet waar de kwaliteiten en zwakten liggen. “Het hele team weet dat wij niet het mooiste en makkelijkste voetbal spelen, maar dat wij het van onze inzet moeten hebben om resultaten te behalen. Dat besef is er. Iedere wedstrijd, tegen wie we ook spelen, worden de mouwen opgestroopt en wordt er geknokt voor iedere meter. Dat is de kracht van ons team” aldus Van der Roest. “Dat we nu zesde staan maakt ons trots, maar daardoor gaan we niet naast onze schoenen lopen. We blijven nuchtere jongens”.

Gelijkwaardige strijd
De laatste twee edities tussen KSV en Apollo’68 leverde, naast een geweldige sfeer, een gelijkspel op. Komende zondag zou het wederom een spannende strijd kunnen worden. “Gezien de ranglijst kun je stellen dat wij de favoriet zijn, maar ik denk dat de ploegen gelijkwaardig aan elkaar zijn. Apollo heeft alleen een wat ongelukkige eerste seizoenshelft gehad, maar die gaan zeker nog stijgen op de ranglijst” verwacht Van der Roest. “Wij moeten hen aftroeven op felheid, waardoor wij de bovenliggende partij worden en kansen gaan creëren. Ik vermoed dat zij wat verdedigend zullen spelen, waardoor wij waakzaam moet zijn in de omschakeling van aanval naar verdediging”.

Richting het treffen met Apollo’68 zijn er nog de nodige twijfelgevallen bij KSV. “Eén van onze vaste basisspelers is afwezig in verband met zijn werk. Daarnaast zijn er nog een aantal twijfelgevallen of die op tijd fit zijn om te spelen. We hebben een jonge, maar smalle selectie. Gelukkig hebben we een aantal talentvolle jeugdspelers welke regelmatig meetrainen met de selectie waar we op terug kunnen vallen. Wij zijn klaar voor zondag om de drie punten thuis te houden”.