HOORN – Toen Dion Bleeker na 93 minuten de bal na een vrije trap ving en scheidsrechter Wieger van Hamersveld affloot was de zege afgelopen zondag pas zeker voor KSV. De Heerhugowaarders hadden eerder nagelaten het uitduel bij HSV Sport te beslissen, 3-4.

Toen Bart Velseboer zeven minuten na rust vanaf elf meter de 1-4 maakte leek het duel beslist. KSV had het duel onder controle en de ruime voorsprong leek een mooie gelegenheid om aan het doelsaldo te werken, wat weleens belangrijk kan worden in de titelrace. ‘ Het had 1-7 kunnen staan, maar we maakten ze niet’, zag Tristan Ooms. Doordat de genadeklap uitbleef mocht HSV Sport blijven hopen en de 2-4 van Romano Bons bleek het begin van een slotoffensief. Die in blessuretijd door een treffer van Ricardo Pengel nog spannender werd. De vangbal van Bleeker zorgde voor opluchting bij de Heerhugowaarders. ‘ Zij speelden lange ballen en kopballen. Wij misten een stukje ervaring en slimmigheid achterin.’

Onnodig
Het spannende laatste kwartier had niet nodig geweest als KSV het krachtsverschil in doelpunten had uitgedrukt. De stand op de ranglijst kwam tot uiting in het onderlinge treffen. Waar KSV volop meedoet in de titelrace, lijkt HSV Sport naast een plek in de nacompetitie te grijpen. Voor de gastheer had winst de kansen kunnen vergroten, maar op twee kansen in de openingsfase na werd er weinig klaargespeeld.

De slordigheden in de Hoornse ploeg werden onvoldoende afgestraft. Danny Konijn blokte een bal van de Hoornse doelman, maar kon er verder weinig uit halen. Net zoals een verkeerde terugspeelbal door Bart Velseboer niet kon afstraffen. De treffer die na ruim een half uur viel was een door KSV zelf opgezette aanval. Steven van Tunen stak de bal richting Danny Havermans, wiens voorzet door Velseboer bij de tweede paal binnen werd geschoten. Het bleek het begin van een doelpuntrijk laatste kwartier voor rust. Een strafschop gaf HSV Sport immers de gelegenheid om gelijk te komen, welke via Mick van der Gulik ook viel. KSV kwam razendsnel met een reactie. Enigszins gelukkig eindigde een kopbal van Van Tunen via de binnenkant van de paal binnen en op aangeven van Velseboer werkte Danny Konijn de 1-3 binnen.

Doelsaldo
Het leverde een tevreden KSV op, zeker toen Velseboer de penalty na rust benutte. Het leek de kans om het doelsaldo op te vijzelen, maar in het laatste kwartier kon HSV Sport het spannend maken. Spannender dan nodig. ‘Voor het publiek was het leuk, maar voor ons niet’, aldus Ooms. ‘Vooraf weet je dat het een moeilijke ploeg is dus het belangrijkste doel was winnen.’ Dat lukte. In de resterende drie duels, waarin KSV het opneemt tegen Apollo’68, WMC en SC Dynamo, zal de beslissing vallen. Hoe het afloopt zal later blijken, maar duidelijk is dat het een spannend competitieslot zal worden.

HSV Sport 1889 – KSV 3-4 (1-3)
33. Bart Velseboer 0-1
37. Mick van der Gulik 1-1
39. Steven van Tunen 1-2
44. Danny Konijn 1-3
52. Bart Velseboer 1-4
83. Romano Bons 2-4
92. Ricardo Pengel 3-4

HSV Sport 1889: Oosterwolde. In de Betouw (Kra/46), De Vries, Van der Willigen, Chang. Van der Gulik, Bek, Pengel, Olijhoek (Bons/79), Kassenaar. Bruinsma.

KSV: Bleeker. Biersteker, Arends, Van der Ham, Top. Van Tunen, Havermans, Van der Roest (Tuinstra/79). Does (Snel/59), Konijn, Velseboer (Zonneveld/85).

Fotografie: Gerrie Meijer