HEERHUGOWAARD – Sportpark ‘de Vork’ kent de nodige sportverenigingen. Één vereniging daarvan is Korfbalvereniging Apollo. De club maakt zich met een dalend aantal seniorenteams, en de komst van twee nieuwe kunstgrasvelden op voor een periode waarin de ontwikkeling verder gaat.

Vijf jaar geleden nam Piet Doedens plaats als voorzitter van KV Apollo. In die periode veranderde er genoeg bij de Heerhugowaardse korfbalvereniging. “De belangrijkste verandering is nu bezig, de aanleg van de nieuwe kunstgrasvelden, dat is een hele grote verandering” vertelt Doedens. "Daarnaast werken we nu uit een plan, het zogeheten twintig – twintig plan. Daar staan vele richtpunten in voor de verschillende commissies die er zijn binnen deze vereniging. Gaandeweg merk je dat daar lijn in komt”.

Een belangrijk punt binnen die commissies zal het ledenaantal zijn. Het aantal seniorenteams daalde in de afgelopen jaren, terwijl de jeugd wel blijft groeien. Doedens: “De reden van de daling van de seniorenteams is dat jongeren gaan studeren. Zij doen dat doorgaans niet in Heerhugowaard, maar in grote steden als Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven”. Bij de jeugd is er daarentegen allesbehalve sprake van een daling. “De ledenwinst bij de jeugd komt vooral door het jeugdkorfbaltoernooi. Daar komt de aanwas van de jeugd vandaan”.

Richting het eerste team, zal Apollo voornamelijk richting de eigen jeugd kijken, aangezien het aantal korfbalclubs in de regio door de jaren heen is gedaald. “Er staat ook een hoofdstuk scouting in het twintig – twintig plan, maar je moet mensen wel binnen een bepaalde straal kunnen bereiken, anders werkt het niet. Als je bijvoorbeeld uit Amsterdam moet komen om te trainen dan kan ik me voorstellen dat je er snel klaar mee bent” aldus Doedens, die terecht inziet dat het vizier richting de jeugd moet om te voorkomen dat het vlaggenschip een stap terug moet doen, “we willen natuurlijk absoluut niet dat Apollo 1 sportief wat stappen terug moet doen. Wat je hebt wil je in dit geval wel behouden. Maar wat je in de praktijk ziet is dat zij in de eerste helft van de veldcompetitie één wedstrijd hebben gewonnen, en de rest hebben verloren. Niet omdat ze slecht speelden, maar omdat ze te weinig scoren. Ik denk dat je van alle kanten moet gaan kijken wat we kunnen doen om te kijken of het eerste team zich toch kan handhaven in deze klasse”. De voorzitter vervolgt, “Daarnaast is het de vraag hoe we de jeugd zodanig opleiden zodat ze straks voldoende bagage hebben om de selectie over te nemen. Wellicht aangevuld met spelers die in de regio verblijven die het leuk vinden om bij Apollo te spelen”.

Nieuwe velden
Vanuit de kantine keken leden van Apollo doorgaans naar een groen grasveld, maar dat maakt plaats voor bouwlieden die bezig zijn met de aanleg van twee gloednieuwe kunstgrasvelden. “Het belang van deze nieuwe velden heeft te maken met de naastgelegen hockeyvereniging (MHC Heerhugowaard, red.). Zij hadden een aanvraag liggen voor een nieuw veld omdat zij wel erg gegroeid zijn, en wij op zaterdag een deel van de dag de velden gebruiken om de jeugdwedstrijden te spelen. Doordat zij hierdoor krap in de tijd kwamen, zijn we in overleg gegaan” vertelt Doedens. Gesprekken tussen Apollo, MHC en de gemeente hebben er in geresulteerd dat er een vraag is gekomen vanuit de gemeente naar het sportbedrijf. Wat volgde was een voorstel om Apollo twee nieuwe kunstgrasvelden te geven, voor de kantine” blikt de voorzitter terug. “Toen ik dat hoorde, was ik even heel blij”. Nadat de gemeenteraad akkoord gaf voor de plannen, is het balletje aan het begin van dit kalenderjaar verder is gaan rollen” weet Doedens. “Het is heel voortvarend gegaan. Ik verwacht dat het met ongeveer een week klaar is”.

Met de nieuwe velden en de nodige jeugdleden zal de vereniging, met name op zaterdag wanneer de jeugd in actie komt, nog meer tot leven komen. KV Apollo, dat zich mag verheugen op de nieuwe velden, zal met zowel de jeugd als met de senioren voldoende hebben om zich mee bezig te houden. Een vereniging in bloei, en volop in ontwikkeling.