ALKMAAR - Fietsers kunnen op zondag 4 juli eindelijk weer samen een evenement fietsen tijdens de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Tijdens het eerste fietsevenement van het jaar kan er gekozen worden uit historische routes over onder andere de Westfriese Omringdijk van 50, 80 of 135 km. Starten kan vanaf maar liefst vijf sfeervolle startlocaties in Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Schagen of Medemblik. Er is nog een beperkt aantal startbewijzen beschikbaar via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl, waarbij inschrijven mogelijk is t/m 30 juni.


"Eindelijk mogen we weer", juicht organisator Le Champion. De evenementen stonden ruim één jaar stil en het is dan ook een speciaal moment om weer samen te sporten tijdens een evenement. Met een limiet van 2.000 fietsers wordt er op zondag 4 juli coronaproof gestart tijdens deze zomerse tocht door West-Friesland. De locaties zijn stuk voor stuk uniek en uitermate geschikt om na afloop op het terras te proosten op het eerste fietsevenement van het jaar.

West-Friesland
De Ronde van de Westfriese Omringdijk vindt dit jaar voor de 10e keer plaats. Het is een bijzondere tocht vol historie, met culinaire en culturele stops. Bij de verzorgingsposten onderweg kunnen deelnemers genieten van typisch Westfriese lekkernijen, zoals Westfriese krentenmik of Enkhuizer koeken. De Westfriese Omringdijk steekt op sommige plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uit. De slingers in de dijk zijn ontstaan door doorbraken. Het kolkende water bij de doorbraak zorgde voor diepe wielen, waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd. Het is een skitterende beleving om hierover te fietsen.

Ga voor de Grôte Daikboekel!
Er kan gekozen worden uit afstanden van 50, 80 en 135 km. De 135 km is een toertocht voor de meer getrainde wielrenner en gaat over de hele Omringdijk, ook wel de Grôte Daikboekel genoemd. Voor de recreatieve wielrenner zijn de kortere routes van 50 en 80 km een ideale gelegenheid om te genieten van een stukje cultureel erfgoed in West-Friesland. Deze routes brengen de deelnemers over een gedeelte van de Omringdijk en deels door het binnen de dijk gelegen Westfriese landschap.

Sprinten op Strava-segmenten
Deelnemers die uitkijken naar een sprintje tegen fietsvrienden of die zichzelf willen testen, kunnen zich uitleven op twee Strava-segmenten op de route. Zowel in Schagerbrug als na Medemblik is er een veilige plek op de route gevonden om uit het zadel te komen. Dit wordt op de route aangegeven met borden. De winnaars, man en vrouw, ontvangen van de organisatie een leuke prijs.

Inschrijven
Inschrijven is mogelijk op www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl tot en met 30 juni. Hier vind je ook meer informatie over de verschillende startlocaties. Voor een optimale spreiding over het parcours en om drukte bij de start te voorkomen, wordt er tussen 8.00 en 11.00 uur iedere 10 minuten gestart met 35 fietsers.