HEERHUGOWAARD - Lerena Rietbergen is 16 jaar oud en nu al een professioneel darter. Met haar vijf jaar lange carrière heeft ze al een behoorlijke status opgebouwd waar een gemiddeld darter jaloers op kan zijn. Afgelopen weekend was Lerena in Praag voor een toernooi. Daarbij werd ze tweede bij de meiden en negende bij de dames. Op dit moment is Lerena goed voor een gedeelde eerste plaats in het Nederlands klassement en een tiende plaats in het wereldklassement. Genoeg redenen om Lerena eens te bezoeken.

Lerena is vooral een hele nuchtere meid met een uit de hand gelopen hobby. Bij de vraag of ze nog speciale tactieken heeft om de wedstrijden te winnen reageert ze: ‘Gewoon gooien’.

Tijdens de wedstrijden is ze erg fanatiek en dat is vaak ook van haar gezicht af te lezen. Wanneer ze een wedstrijd verliest kan ze daar even over in zitten maar Lerena legt zich er gelukkig vaak bij neer.
‘Ik ben best wel fanatiek dus ik wil graag winnen, maar later accepteer ik het wel ook al had ik het kunnen winnen.’

Als jong meisje kwam Lerena al in aanraking met darten. Zij kwam vaak over de vloer bij Café de Swan in Heerhugowaard, waar haar vader eigenaar van is. Café de Swan is de thuisbasis van verschillende dartteams en er worden regelmatig darttoernooien georganiseerd. Nadat ze het vaak anderen zag doen ontstond bij Lerena het gevoel om het zelf een keer te proberen. Al snel werd duidelijk dat bij de nog jonge Lerena het nodige talent aanwezig was. Zodoende was de stap naar het professioneel darten gemakkelijk gemaakt.

Veel vaste trainingen heeft Lerena niet. Ze gaat vaak op eigen initiatief een uurtje per dag darten, zodoende houdt ze haar vaardigheden op peil. Haar grote voorbeeld van de vrouwen is Aileen de Graaf. Het advies dat ze ooit van Aileen kreeg om vooral veel te oefenen om zo de beste te worden en dat neemt ze zeker serieus.

Lerena is op haar 15de al wereldkampioen geworden wist en liefst twee maal het Europees kampioenschap naar zich toe te trekken. ‘Maar ik wil mezelf ook ooit nog kwalificeren voor het PDC WK want vanaf dit jaar mogen vrouwen daar ook aan meedoen. Je moet alleen 18 jaar zijn om daar aan mee doen.’ Lerena is op de goede weg om daar straks bij te horen.

Kijk hier voor de videoreportage