ALKMAAR - Het scenario waar sportend Nederland al bang voor was, is inmiddels realiteit: deze zomer worden er tot 1 september geen evenementen georganiseerd. Dit betekent voor Sportorganisatie Le Champion dat de lijst van afgelastingen in 2020 inmiddels de 20 is gepasseerd. ''De gezondheid van onze deelnemers, vrijwilligers en medewerkers staat altijd voorop. Gelijktijdig zijn we begonnen met het bedenken van creatieve oplossingen voor ná 1 september'', aldus Ron van der Jagt, Algemeen directeur van Le Champion.


"Een gezonde samenleving, dat is waar wij als sportorganisatie voor staan. Wij zijn een club met een maatschappelijke missie, zonder winstoogmerk. Wij hebben dan ook begrip voor de stevige maatregelen van het kabinet. Helaas zijn we daardoor wel gedwongen om al onze evenementen van deze zomer af te gelasten. Dat doen we met pijn in ons hart."

Dit betekent dat onder andere de Fiets4Daagse Alkmaar, De Ronde van de Westfriese Omringdijk, LBL Ardennen Classic en het Soester Wandelweekend komen te vervallen. Dit is een ongekende situatie voor de sportorganisatie: alle evenementen vanaf half maart zijn inmiddels geannuleerd wegens de coronacrisis.

"Mensen inspireren om te sporten en te bewegen, dat is waar we elke dag ons bed voor uitkomen. Met bijzondere sportevenementen brengen we jaarlijks zo'n 250.000 mensen in beweging. Dat staat nu even helemaal stil. Voor de mensen die hadden willen genieten van die mooie evenementen is het helemaal spijtig."

In deze onzekere periode wil de sportorganisatie er vooral zijn voor de deelnemers, daarom wordt deze periode ook gebruikt om verder te kijken naar wat er wél mogelijk is voor sportend Nederland, zowel in als na de periode van intelligente lockdown.

Directeur Ron van der Jagt over de toekomst: "Na de zomer en na de maatregelen tot 1 september komen onze grote evenementen van het najaar er alweer aan, zoals het Dam tot Dam Weekend eind september en de TCS Amsterdam Marathon een maand later. Wij zijn nu begonnen om te komen tot creatieve oplossingen om grotere sportevenementen op een veilige en verantwoorde manier te organiseren. Daarbij kijken we naar de hele keten: van het vervoer tot en met de verzorging langs het parcours en van de inrichting van de start tot en met de spreiding van deelnemers. Wij zijn een professionele speler in deze sector, dus we zien hier voor onszelf nadrukkelijk een verantwoordelijkheid en voorbeeldrol."