HEERHUGOWAARD – Nu de winterstop op het veld is aangebroken, gaan de heren 1 en dames 1 van de Heerhugowaardse hockeyclub MHC de zaal in. Waar het herenteam in de tweede klasse uitkomt, mag de damesploeg zich opmaken voor de eerste klasse.

Het zaalseizoen zou afgelopen weekend van start gaan, maar door de winterse weersomstandigheden ging er door zowel de dameswedstrijd, als die van de heren een streep. “Het was niet verantwoord om de weg op te gaan. Voor ons staan de eerste twee wedstrijden nu gepland op zaterdag 23 december” vertelt Tjade Bijlsma, keeper bij het eerste herenteam.

Mooie opvulling
Beiden ploegen kijken uit naar het zaalseizoen. “We hebben erg veel zin om het zaalseizoen te starten. We zijn ingedeeld in de eerste klasse, poule A. In deze klasse zitten veel van onze tegenstanders van de veldcompetitie” vertelt Anouk Hoekstra, captain bij de damesploeg. Ook bij de heren is de motivatie aanwezig. Toch zijn de belangen bij de teams in de zaal anders dan de veldcompetitie. Hoekstra: “Wij zien het zaalseizoen meer als een goede opvulling voor de winterstop, en een goede kans om je techniek te verbeteren. Verder heeft ons hele team veel plezier in zaalhockey”.

Net zoals bij de dames, zien ook de heren dit als mooie invulling van de winterstop. “Het is voor alle spelers die meedoen een goede oefening voor de techniek. We kunnen er veel van leren en misschien wordt zaalhockey voor heren 1 in de toekomst qua belang groter dan dat het op dit moment is”.

Ontwikkeling
Voor de heren staan de eerste wedstrijden gepland voor 23 december. Bijlsma: “Voor deze zaalcompetitie is de individuele ontwikkeling en de team ontwikkeling het belangrijkste. Echter is het natuurlijk wel de bedoeling dat we een zo goed mogelijk resultaat willen neerzetten aan het einde van de competitie”. Met Hermes en Athena treft MHC Heerhugowaard twee andere ploegen. Beiden ploegen zijn de tegenstanders voor de eerste twee competitiewedstrijden.

Waar de mannen met name kijken naar de ontwikkeling van het team, hopen de dames de lijn die op het veld is ingezet, te vervolgen. “We staan in de veldcompetitie momenteel tweede en hebben dus veel gewonnen. In de zaal moeten we bijna alleen maar tegen dezelfde teams, dus ons doel is om te laten zien dat wij in de zaal ook de betere ploeg zijn. Dit is wel lastig, omdat wij een aantal meiden hebben die nu voor het eerst de zaal in gaan, maar we hebben er wel vertrouwen in” vertelt Hoekstra.

Individuele techniek
Om de doelstellingen te halen, zullen beiden ploegen moeten uitgaan van eigen krachten. “Onze kracht in de zaal ligt voornamelijk bij de individuele techniek. We hebben een aantal hele technische meiden in ons team, wat in de zaal natuurlijk goed naar voren komt” vertelt Hoekstra. “Ik denk dat wij onze kracht ook moeten halen uit tactieken en het opvolgen ervan. De ervaring leert dat ons team goed luistert naar de coach en de tactieken die we van tevoren afspreken goed na probeert te leven. Ik denk dat we daar veel kracht en goede resultaten uit kunnen halen”.

De individuele tactiek komt ook bij de heren terug. Bijlsma: “Onze kracht ligt in onze mentaliteit om er het beste van te maken en de individuele techniek. Uit de eerste training in de zaal bleek dat we elkaar soms nog wat moeilijker vinden doordat het echt anders is dan veldhockey, ik heb er echter vertrouwen in dat het teamspel zeker gaat verbeteren in de komende weken”.