HEERHUGOWAARD – Een korfbalster uit Heerhugowaard. Het is niet direct de naam die je zou verwachten op de lijst van de nationale korfbalploeg van Brazilië. Het is wel degelijk het geval. Mirella Berkhout kreeg een kleine twee maanden geleden een uitnodiging, iets wat speciaal te noemen valt. “Heel speciaal natuurlijk”.

Omdat haar moeder, Ligia Berkhout, geboren is in Brazilië mag Mirella uitkomen voor de Braziliaanse ploeg. Het betekent echter niet dat de speelster van KV Apollo had gerekend op de uitnodiging. “Ik zag het zelf niet echt aankomen, ik had het er wel eens over met mijn ouders, maar dan meer als een grap” vertelt Berkhout.

Niveau
Vooruit kijkend naar het kwalificatie toernooi, waaraan Berkhout zal meedoen, is het lastig te voorspellen wat het niveau is van de Braziliaanse ploeg. “Over het niveau kan ik op dit moment niet veel zeggen, aangezien ik ze nooit heb zien spelen. Maar het zijn stuk voor stuk wel doorzetters” aldus de korfbalster.

In maart van het volgende jaar zal Berkhout met Brazilië dus deelnemen aan het kwalificatietoernooi. Waar het programma nog niet bekend is, weet het land al wel wie de tegenstanders zijn, namelijk Argentinië, Suriname, Costa Rica, Dominicaanse Republiek en Colombia. Het toernooi vindt ook plaats in het laatstgenoemde land. “Ik vind het onwijs leuk maar ook spannend. En het is zeker een unieke ervaring. Je ziet het niet vaak voorbijkomen”.

Trouwe supporters
Alleen afreizen naar Brazilië hoeft Mirella niet. Haar moeder Ligia Berkhout is gevraagd voor de functie van teammanager bij de nationale ploeg, waardoor de speelster kan rekenen op trouwe supporters. “Heel speciaal natuurlijk. Mijn ouders steunen mij enorm en gaan ook mee naar Brazilië en Colombia. Ze staan altijd langs de lijn als ik moet spelen en straks ook, hoe gaaf is dat” besluit Berkhout.

Het kwalificatietoernooi vindt op 2,3 en 4 maart plaats in Colombia. Inzet is een ticket voor het WK 2019 in Zuid-Afrika.