BERLIJN - Het Nederlands elftal is op het EK door een 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk derde geworden in groep D. De opponent in de achtste finales is zodoende nog onbekend. Doordat Frankrijk gelijk speelde tegen Polen werd Oostenrijk zelfs verrassend groepswinnaar.


Oranje, met Geertruida, Veerman en Malen in de basis, begon beroerd en leverde te vaak de bal in. Dat werd binnen zes minuten afgestraft: Prass gaf vanaf links voor en Malen gleed de bal in eigen doel. Oostenrijk liet de bal vervolgens aan Nederland, dat moeizaam combinerend naar een opening zocht. Dat leidde tot mogelijkheden voor Reijnders en Malen, maar beiden raakten de bal niet goed. Bondscoach Koeman keek het geploeter ruim een half uur aan en verving Veerman door Simons.

Nadat Verbruggen achtereenvolgens Sabitzer en Arnautovic van het scoren had afgehouden was het twee minuten na de rust opeens gelijk. Geertruida veroverde de bal, Simons stoomde op en Gakpo rondde af met een mooie krul in de verre hoek. Oranje leek wakker, maar niet veel later kopte Schmid de 1-2 in na een voorzet van Grillitsch. Nederland stond erbij en keek ernaar. Op aangeven van invaller Weghorst maakte Depay weer gelijk, maar al snel verloor men Sabitzer uit het oog en gaf het weer een goal weg: 2-3.