OUDKARSPEL – Afgelopen vrijdagochtend luidde Jaap Bond de bel waarmee de start van de North Holland Horse Trials officieel geopend werd. Voor het vierde jaar op rij wordt het driedaagse evenement georganiseerd bij manege Beukers.

Vlak voor het luiden van de bel werd de 32 jarige Tim Lips voorgesteld aan de aanwezigen. De ruiter, die al drie keer deelnam aan de Olympische Spelen, maakt voor het vierde jaar zijn opwachting in Oudkarspel. “Ik zie dit vooral als voorbereiding op het WK waar ik later dit jaar aan mee zal doen.” zei Lips tijdens de opening van het internationale paardenevenement. Hij zal aan alle onderdelen deelnemen, te beginnen met de dressuur die vrijdag op het programma staat.

Voor de organisatie is de vrijdag de rustigste dag. NHHT directeur Wim Schrama kijkt uit naar een prachtig evenement. “Als het goed gaat met de deelnemers en er geen ongelukken gebeuren dan kan ik genieten”, vertelde Schrama bij het parcours van de Cross Country. Dat onderdeel is het hoogtepunt van de North Holland Horse Trials. “De ruiters leggen met hun paard een parcours van zo’n drieënhalve kilometer af”, legde de directeur uit. Op het parcours zijn dertig hindernissen gebouwd.

Groots
Tijdens de opening werd een applaus gevraagd voor de 140 vrijwilligers die zich vol overgave inzetten om het evenement te doen slagen. De in totaal 135 deelnemende ruiters zullen het publiek uiteindelijk moeten vermaken. Dat kwam er al nadat het startsein werd gegeven. Voor de aanwezigen werd een demonstratie gegeven waarbij de ruiter met zijn paard enkele hindernissen nam.

Een evenement van deze omvang vraagt om een serieuze aanpak. Ronald Beukers probeert ieder jaar te verbeteren. “De deelnemers geven ook aan dat het ieder jaar weer beter is”. Vertelt de eigenaar van manege Beukers. “We kijken ook ieder jaar waar we kunnen verbeteren. Zo hebben we eerder een ander soort zand geregeld voor het onderdeel dressuur en is er dit jaar een kleine aanpassing in de hindernissen van de Cross Country.”

Zaterdagochtend begint om 09.00 uur het onderdeel Cross Country. Tot ongeveer 18.00 uur kan iedereen terecht voor de tweede dag van de North Holland Horse Trials.